Show simple item record

dc.contributor.authorTrzcińska, Ilona
dc.date.accessioned2024-01-03T06:40:29Z
dc.date.available2024-01-03T06:40:29Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/48997
dc.description.abstractCelem pracy były badania fizykochemiczne, pozwalające otrzymać termodynamiczną charakterystykę oddziaływań α- i β-cyklodekstryny z kwasem cynamonowym i jego pochodnymi (kwas p-kumarowy, kwas kawowy, kwas ferulowy i kwas synapinowy) w środowisku wodnym. Przeprowadzono pomiary spektroskopowe rozpuszczalności kwasu cynamonowego i jego pochodnych w wodnych roztworach badanych cyklodekstryn o wzrastającym stężeniu. Badania umożliwiły określenie wpływu α- i β-cyklodektryny na zwiększanie rozpuszczalności kwasu cynamonowego i jego pochodnych oraz wyznaczenie stałej tworzenia powstających kompleksów. Pomiary uzyskane techniką izotermicznego miareczkowania kalorymetrycznego (ITC) pozwoliły na zbadanie procesu oddziaływań kwasu cynamonowego i jego pochodnych z α- i β-cyklodekstryną w środowisku wodnym. Uzyskane wyniki posłużyły do wyznaczenia stechiometrii a także wyliczenia stałych tworzenia kompleksów α- i β-cyklodekstryny z inkludowanymi cząsteczkami badanych kwasów, oraz obliczenie wartości standardowych funkcji termodynamicznych tworzenia ich kompleksów z cyklodekstrynami. Charakterystykę układów ligand–cyklodekstryna uzupełniono pomiarami rozpuszczania soli sodowych kwasów fenolowych w wodzie oraz w wodnych roztworach mocznika. Uzyskane wartości standardowych molowych entalpii rozpuszczania soli sodowych w wodzie i w wodnych roztworach mocznika, posłużyły do wyznaczenia heterogenicznych entalpowych współczynników oddziaływania par hxy rozpuszczanych soli z cząsteczką mocznika w środowisku wodnym. Ostatnim etapem badan były pomiary densymetryczne wodnych roztworów soli sodowych wybranych kwasów fenolowych w szerokim zakresie temperatur od 288.15 do 318.15 K. Na podstawie uzyskanych eksperymentalnie wartości gęstości wodnych roztworów soli sodowych wybranych kwasów fenolowych wyznaczono wartości pozornej objętości molowej oraz granicznej pozornej objętości molowej badanych związków.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.rightsCC0 1.0 uniwersalna*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/*
dc.subjectKalorymetria ITCpl_PL
dc.subjectTermodynamikapl_PL
dc.subjectPomiary spektrofotometrycznepl_PL
dc.subjectCyklodekstrynypl_PL
dc.titleBadania oddziaływań kwasu cynamonowego i jego pochodnych z α- i β- cyklodekstryną w wodziepl_PL
dc.typePhD/Doctoral Dissertationpl_PL
dc.page.number159pl_PL
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Łódzki, Wydział Chemii, Katedra Chemii Fizycznejpl_PL
dc.contributor.authorEmailibt033@gmail.compl_PL
dc.dissertation.directorPałecz, Bartłomiej
dc.dissertation.directorBuczkowski, Adam
dc.dissertation.reviewerŁodyga-Chruścińska, Elżbieta
dc.dissertation.reviewerBudzisz, Elżbieta
dc.date.defence2024-01-10
dc.disciplinenauki chemicznepl_PL


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

CC0 1.0 uniwersalna
Except where otherwise noted, this item's license is described as CC0 1.0 uniwersalna