Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorOrłowski, Dominik
dc.contributor.authorWoźniczko, Magdalena
dc.contributor.editorStasiak, Andrzej
dc.date.accessioned2023-07-07T07:59:23Z
dc.date.available2023-07-07T07:59:23Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.citationOrłowski, D., Woźniczko, M. (2009). Tradycyjne pożywienie ludowe jako element wzbogacający muzealną ofertę turystyczną Kujaw. W: A. Stasiak (red.), Kultura i turystyka - wspólnie zyskać! (s. 251-267). Łódź: Wydawnictwo WSTH w Łodzi.pl_PL
dc.identifier.isbn978-83-918688-8-1
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/47443
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherWydawnictwo Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Łodzipl_PL
dc.relation.ispartofKultura i turystyka - wspólnie zyskać!, red. A. Stasiak, Wydawnictwo WSTH w Łodzi, Łódź 2009;
dc.relation.ispartofseriesKultura i Turystyka;
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.titleTradycyjne pożywienie ludowe jako element wzbogacający muzealną ofertę turystyczną Kujawpl_PL
dc.typeBook chapterpl_PL
dc.page.number251-267pl_PL
dc.referencesBazielich B., 2007, Gdzie skarb twój… Sztuka i rękodzieło ludowe w Polsce, Seria monograficzna, nr 15, Wydawnictwo Muzeum w Gliwicach, Gliwice.pl_PL
dc.referencesBłaszczyńska B., 2001, Wyżerka jak u babci, czyli specjały kuchni kujawsko-pomorskiej, Wydawnictwo ODR Minikowo, Bydgoszcz.pl_PL
dc.referencesDunin-Karwicka D., 2000, Rola tradycji w kulturze wsi kujawskiej, Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, Toruń.pl_PL
dc.referencesKalinowska D., 1990, Potrawy obrzędowe na Kujawach, Rocznik Muzealny, t. 3, Wydawnictwo Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej, Włocławek.pl_PL
dc.referencesKalinowska D., 1999, Od Matki Boskiej Zielnej do Jagodnej. Tradycyjne pożywienie ludowe na Kujawach, Wydawnictwo Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej, Włocławek.pl_PL
dc.referencesKalinowska D., 2002, Tradycyjne pożywienie ludowe na Kujawach, Dobrzyńsko-Kujawskie Towarzystwo Kulturalne, Włocławek.pl_PL
dc.referencesKalinowska D., 2007a, Boże Narodzenie na Kujawach, Składanka, Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej, Włocławek.pl_PL
dc.referencesKalinowska D., 2007b, Wielkanocne pożywienie na Kujawach, Składanka, Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej, Włocławek.pl_PL
dc.referencesKalinowska D., 2008, Przy kierzance, kopance i dzieży. Regionalne przetwórstwo wiejskie, Rocznik Muzealny t. 12, Wydawnictwo Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej, Włocławek.pl_PL
dc.referencesKozłowski E., 2006, Działalność Muzeum Ziemi Mogileńskiej w zakresie promowania tradycyjnej żywności, [w:] Żywnościowy produkt lokalny szansą rozwoju obszarów wiejskich. Promocja i budowa rynku – materiały konferencyjne, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Oddział w Przysieku, Przysiek.pl_PL
dc.referencesKrakowiak B., 2007, Rozmieszczenie muzeów w Polsce, Turyzm, 17 (1–2).pl_PL
dc.referencesKraszewska-Skorska E., 2004, Kujawsko-Dobrzyński Park Etnograficzny w Kłóbce. Przewodnik, Wydawnictwo Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej, Włocławek.pl_PL
dc.referencesKujawsko-pomorskie produkty tradycyjne, 2006, Stowarzyszenie Rozwoju Regionalnego PARTNER, Bydgoszcz.pl_PL
dc.referencesOrłowski D., 2008, Pożywienie ludowe jako znacząca atrakcja turystyki etnograficznej, [w:] Innowacje w rozwoju turystyki, pod red. M. Jalinika, Politechnika Białostocka, Białystok.pl_PL
dc.referencesOrłowski D., Żelazna K., 2007, Kuchnia regionalna i jej wykorzystanie do uatrakcyjnienia oferty turystycznej na wsi, [w:] Turystyka w rozwoju obszarów wiejskich, pod red. I. Sikorskiej-Wolak, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.pl_PL
dc.referencesPawłowska K., Kalinowska D., 2005, Kultura ludowa Kujaw i ziemi dobrzyńskiej. Przewodnik po muzeum, Wydawnictwo Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej, Włocławek.pl_PL
dc.referencesPiskorz-Branekova E., 2008, Polska. Stroje ludowe, Wydawnictwo Muza SA, Warszawa.pl_PL
dc.referencesSzromba-Rysowa Z., 1978, Pożywienie ludności wiejskiej na Śląsku, Wydawnictwo PAN, Oddział w Krakowie, Wrocław.pl_PL
dc.referencesSzelągowska G., 2007, Działalność Muzeum Etnograficznego im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu w zakresie upowszechniania produktów regionalnych i tradycyjnych, [w:] Muzea na wolnym powietrzu a produkty regionalne, Biuletyn Stowarzyszenia Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce, nr 10, Nowogród.pl_PL
dc.referencesSzkulmowska W., 1997, Sztuka ludowa Kujaw. Przeszłość i teraźniejszość, Kujawsko-Pomorskie Towarzystwo Kulturalne, Bydgoszcz.pl_PL
dc.referencesWoźniczko M., Orłowski D., 2007, Pokazy wyrobu tradycyjnych produktów żywnościowych w ofercie turystycznej muzeów skansenowskich, [w:] Muzea na wolnym powietrzu a produkty regionalne, Biuletyn Stowarzyszenia Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce, nr 10, Nowogród.pl_PL
dc.disciplinegeografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzennapl_PL


Pliki tej pozycji

Thumbnail
Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe