dc.contributor.author | Orłowski, Dominik | |
dc.contributor.author | Woźniczko, Magdalena | |
dc.contributor.editor | Stasiak, Andrzej | |
dc.date.accessioned | 2023-07-07T07:59:23Z | |
dc.date.available | 2023-07-07T07:59:23Z | |
dc.date.issued | 2009 | |
dc.identifier.citation | Orłowski, D., Woźniczko, M. (2009). Tradycyjne pożywienie ludowe jako element wzbogacający muzealną ofertę turystyczną Kujaw. W: A. Stasiak (red.), Kultura i turystyka - wspólnie zyskać! (s. 251-267). Łódź: Wydawnictwo WSTH w Łodzi. | pl_PL |
dc.identifier.isbn | 978-83-918688-8-1 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/47443 | |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Wydawnictwo Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi | pl_PL |
dc.relation.ispartof | Kultura i turystyka - wspólnie zyskać!, red. A. Stasiak, Wydawnictwo WSTH w Łodzi, Łódź 2009; | |
dc.relation.ispartofseries | Kultura i Turystyka; | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.title | Tradycyjne pożywienie ludowe jako element wzbogacający muzealną ofertę turystyczną Kujaw | pl_PL |
dc.type | Book chapter | pl_PL |
dc.page.number | 251-267 | pl_PL |
dc.references | Bazielich B., 2007, Gdzie skarb twój… Sztuka i rękodzieło ludowe w Polsce, Seria monograficzna, nr 15, Wydawnictwo Muzeum w Gliwicach, Gliwice. | pl_PL |
dc.references | Błaszczyńska B., 2001, Wyżerka jak u babci, czyli specjały kuchni kujawsko-pomorskiej, Wydawnictwo ODR Minikowo, Bydgoszcz. | pl_PL |
dc.references | Dunin-Karwicka D., 2000, Rola tradycji w kulturze wsi kujawskiej, Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, Toruń. | pl_PL |
dc.references | Kalinowska D., 1990, Potrawy obrzędowe na Kujawach, Rocznik Muzealny, t. 3, Wydawnictwo Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej, Włocławek. | pl_PL |
dc.references | Kalinowska D., 1999, Od Matki Boskiej Zielnej do Jagodnej. Tradycyjne pożywienie ludowe na Kujawach, Wydawnictwo Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej, Włocławek. | pl_PL |
dc.references | Kalinowska D., 2002, Tradycyjne pożywienie ludowe na Kujawach, Dobrzyńsko-Kujawskie Towarzystwo Kulturalne, Włocławek. | pl_PL |
dc.references | Kalinowska D., 2007a, Boże Narodzenie na Kujawach, Składanka, Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej, Włocławek. | pl_PL |
dc.references | Kalinowska D., 2007b, Wielkanocne pożywienie na Kujawach, Składanka, Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej, Włocławek. | pl_PL |
dc.references | Kalinowska D., 2008, Przy kierzance, kopance i dzieży. Regionalne przetwórstwo wiejskie, Rocznik Muzealny t. 12, Wydawnictwo Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej, Włocławek. | pl_PL |
dc.references | Kozłowski E., 2006, Działalność Muzeum Ziemi Mogileńskiej w zakresie promowania tradycyjnej żywności, [w:] Żywnościowy produkt lokalny szansą rozwoju obszarów wiejskich. Promocja i budowa rynku – materiały konferencyjne, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Oddział w Przysieku, Przysiek. | pl_PL |
dc.references | Krakowiak B., 2007, Rozmieszczenie muzeów w Polsce, Turyzm, 17 (1–2). | pl_PL |
dc.references | Kraszewska-Skorska E., 2004, Kujawsko-Dobrzyński Park Etnograficzny w Kłóbce. Przewodnik, Wydawnictwo Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej, Włocławek. | pl_PL |
dc.references | Kujawsko-pomorskie produkty tradycyjne, 2006, Stowarzyszenie Rozwoju Regionalnego PARTNER, Bydgoszcz. | pl_PL |
dc.references | Orłowski D., 2008, Pożywienie ludowe jako znacząca atrakcja turystyki etnograficznej, [w:] Innowacje w rozwoju turystyki, pod red. M. Jalinika, Politechnika Białostocka, Białystok. | pl_PL |
dc.references | Orłowski D., Żelazna K., 2007, Kuchnia regionalna i jej wykorzystanie do uatrakcyjnienia oferty turystycznej na wsi, [w:] Turystyka w rozwoju obszarów wiejskich, pod red. I. Sikorskiej-Wolak, Wydawnictwo SGGW, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Pawłowska K., Kalinowska D., 2005, Kultura ludowa Kujaw i ziemi dobrzyńskiej. Przewodnik po muzeum, Wydawnictwo Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej, Włocławek. | pl_PL |
dc.references | Piskorz-Branekova E., 2008, Polska. Stroje ludowe, Wydawnictwo Muza SA, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Szromba-Rysowa Z., 1978, Pożywienie ludności wiejskiej na Śląsku, Wydawnictwo PAN, Oddział w Krakowie, Wrocław. | pl_PL |
dc.references | Szelągowska G., 2007, Działalność Muzeum Etnograficznego im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu w zakresie upowszechniania produktów regionalnych i tradycyjnych, [w:] Muzea na wolnym powietrzu a produkty regionalne, Biuletyn Stowarzyszenia Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce, nr 10, Nowogród. | pl_PL |
dc.references | Szkulmowska W., 1997, Sztuka ludowa Kujaw. Przeszłość i teraźniejszość, Kujawsko-Pomorskie Towarzystwo Kulturalne, Bydgoszcz. | pl_PL |
dc.references | Woźniczko M., Orłowski D., 2007, Pokazy wyrobu tradycyjnych produktów żywnościowych w ofercie turystycznej muzeów skansenowskich, [w:] Muzea na wolnym powietrzu a produkty regionalne, Biuletyn Stowarzyszenia Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce, nr 10, Nowogród. | pl_PL |
dc.discipline | geografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzenna | pl_PL |