Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorMichalak, Dorota
dc.contributor.authorRydz-Żbikowska, Anna
dc.contributor.editorBurchard-Dziubińska, Małgorzata
dc.date.accessioned2022-10-24T15:38:54Z
dc.date.available2022-10-24T15:38:54Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.citationMichalak D., Rydz-Żbikowska A., Jakie działania są niezbędne dla sprostania wyzwaniom zielonego ładu i uczynienia go szansą dla polskiego rolnictwa?, [w:] W poszukiwaniu zielonego ładu, M. Burchard-Dziubińska (red.), WUŁ, Łódź 2022, https://doi.org/10.18778/8220-870-2.15pl_PL
dc.identifier.isbn978-83-8220-870-2
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/43848
dc.description.abstractSektor rolnictwa stanowi jeden z obszarów priorytetowych działań wyznaczonych w Europejskim Zielonym Ładzie do 2050 r. Ekologizacja Wspólnej Polityki Rolnej zakłada wdrożenie strategii „Od pola do stołu”, która odwołuje się do stworzenia sprawiedliwego, przyjaznego środowisku i zrównoważonego systemu żywnościowego. Celem niniejszego rozdziału jest odpowiedź na pytanie, jakie działania i reformy w ramach Europejskiego Zielonego Ładu mogą stać się szansą dla transformacji polskiego rolnictwa i uczynienia go nowoczesnym sektorem opartym na zasadach ekologizacji gospodarki. Ponadto rozdział ten jest próbą usystematyzowania najważniejszych postanowień wynikających z Zielonego Ładu dla rolnictwa, obejmuje analizę wpływu rolnictwa na środowisko naturalne oraz ocenę obecnego stanu polskiego sektora rolnego. Ostatnia część rozdziału poświęcona została określeniu największych wyzwań stojących przed polskim rolnictwem w kontekście spełnienia europejskich wymogów. Metody badawcze zastosowane w artykule obejmują analizę dostępnych źródeł dokumentalnych i literackich odnoszących się do omawianych zagadnień, opracowanie odpowiednich badań statystycznych oraz zastosowanie podejścia dedukcyjnego w wyciąganiu wniosków z raportów organizacji międzynarodowych.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiegopl_PL
dc.relation.ispartofW poszukiwaniu zielonego ładu;
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectZielony Ładpl_PL
dc.subjectPolityka Rolnapl_PL
dc.subjectsektor rolnictwapl_PL
dc.subjectzrównoważony rozwójpl_PL
dc.subjectochrona środowiskapl_PL
dc.titleJakie działania są niezbędne dla sprostania wyzwaniom zielonego ładu i uczynienia go szansą dla polskiego rolnictwa?pl_PL
dc.typeBook chapterpl_PL
dc.page.number261-283pl_PL
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Łódzki, Wydział Ekonomiczno-Socjologiczny, Katedra Ekonomii Rozwojupl_PL
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Łódzki, Wydział Ekonomiczno-Socjologiczny, Katedra Gospodarki Światowej i Integracji Europejskiejpl_PL
dc.identifier.eisbn978-83-8220-871-9
dc.referencesBednarczuk A., Śleszyński J. (2019), Marnotrawstwo żywności w Polsce, Uniwersytet Warszawski, Warszawa.pl_PL
dc.referencesBoell (2020), Zielony Ład to szansa dla polskich rolników – zapewnia komisarz Janusz Wojciechowski, 7.05.2020, https://pl.boell.org/pl/2020/05/07/zielony-lad-szansa-dla-polskich-rolnikow-zapewnia-komisarz-janusz-wojciechowski (dostęp: 27.08.2021).pl_PL
dc.referencesConrad Z., Niles M.T., Neher D.A., Roy E.D., Tichenor N.E., Jahns L. (2018), Relationship between Food Waste, Diet Quality, and Environmental Sustainability, „PloSone”, t. 13 (4), s. e0195405, https://doi.org/0.1371/journal.pone.0195405 (dostęp: 20.07.2021).pl_PL
dc.referencesCzyżewski A., Henisz-Matuszczak A. (2005), Makroekonomiczne uwarunkowania rolnictwa industrialnego i społecznie zrównoważonego. Refleksje na temat sprzężeń regulacyjnych i realnych, [w:] Koncepcja badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym, red. S. Zegar, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa, s. 53–71.pl_PL
dc.referencesForum Energii (2021), Transformacja energetyczna w Polsce. Edycja 2021, 17.03.2021, https://www.forum-energii.eu/pl/analizy/transformacja-2021 (dostęp: 20.07.2021).pl_PL
dc.referencesJurga B., Kopiński S. (2016), Bilanse azotu i fosforu jako wskaźniki oddziaływania rolnictwa na środowisko, „Studia i Raporty IUNG-PIB, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, Zeszyt”, t. 47 (1), s. 125–138.pl_PL
dc.referencesKania J. (2006), Programy rolno-środowiskowe i zasady dobrej praktyki rolniczej jako możliwości optymalnego gospodarowania i ochrony dolin rzecznych, „Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich”, nr 4 (1), s. 77–99.pl_PL
dc.referencesKaraczun Z. (2008), Wpływ rolnictwa na zmiany klimatu, jak można go ograniczyć, [w:] Zmiany klimatu a rolnictwo i obszary wiejskie, FDPA – Fundacja na rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa, Warszawa, s. 63–74.pl_PL
dc.referencesKomisja ds. Biznesu i Zrównoważonego Rozwoju (2017), Raport „Better Business, Better World”, Londyn, https://kampania17celow.pl/wp-content/uploads/2017/06/ BetterBiz-BetterWorld.pdf (dostęp: 28.08.2021).pl_PL
dc.referencesKomisja Europejska (2017), Agricultural Policy Analysis and Perspectives, 2017/ AGRI/00.pl_PL
dc.referencesKomisja Europejska (2019a), 6 priorytetów Komisji na lata 2019–2024, https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024_pl (dostęp: 20.08.2021).pl_PL
dc.referencesKomisja Europejska (2019b), Załącznik do Komunikatu Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady Europejskiej, Rady, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno- Społecznego i Komitetu Regionów: Europejski Zielony Ład (COM (2019) 640) final, 11.12.2019, https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=COM%3A2019%3A640%3AFIN (dostęp: 28.07.2021).pl_PL
dc.referencesKomisja Europejska (2019c), Komunikat Komisji Europejski Zielony Ład (COM (2019) 640) final, 11.12.2019, https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=COM%3A2019%3A640%3AFIN (dostęp: 30.08.2021).pl_PL
dc.referencesKomisja Europejska (2020a), Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów. Strategia „od pola do stołu” na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego (COM (2020) 381) final, 20.05.2020, https://www.gov.pl/attachment/33d104ac-ddf9-4744-858b-5fb7edc4ecff (dostęp: 10.08.2021).pl_PL
dc.referencesKomisja Europejska (2020b), Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady Europejskiej, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów, Unijna strategia na rzecz bioróżnorodności 2030. Przywracanie przyrody do naszego życia (COM (2020) 380) final, 20.05.2020, https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:52020DC0380 (dostęp: 16.07.2021).pl_PL
dc.referencesKomisja Europejska (2021), Realizacja Europejskiego Zielonego Ładu, https://ec.europa. eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal/delivering-european-green-deal_pl (dostęp: 30.08.2021).pl_PL
dc.referencesKopiński J. (2013), Stopień polaryzacji intensywności i efektywności produkcji rolniczej w Polsce w ostatnich 10 latach, „Roczniki Naukowe SERiA”, t. 15 (1), s. 97–103.pl_PL
dc.referencesLong S.P., Ainsworth E.A., Leakey A.D., Nosberger J., Ort D.R. (2006), Food for Thought: Lower-Than-Expected Crop Yield Stimulation with Rising CO2 Concentrations, „Science”, t. 312, s. 1918–1921.pl_PL
dc.referencesMichalak D., Rosiak K., Szyja P. (2020), Gospodarka niskoemisyjna, gospodarka cyrkularna, zielona gospodarka. Uwarunkowania i wzajemne powiązania, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź.pl_PL
dc.referencesMioduszewski W. (2009), Naturalne metody retencjonowania wody jako elementy gospodarki wodnej na terenach wiejskich, [w:] Odnawialne źródła energii i działania adaptacyjne do zmian klimatu w rolnictwie i na wsi – przykłady doświadczeń w UE, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa, s. 17–21.pl_PL
dc.referencesMioduszewski W. (2017), Ochrona przeciwpowodziowa i ograniczanie skutków suszy w rolnictwie, [w:] Ochrona i kształtowanie zasobów wodnych na terenach wiejskich, S-Print, Warszawa, s. 23–28.pl_PL
dc.referencesMioduszewski W., Okruszko T. (2016), Naturalna, mała retencja wodna – Metoda łagodzenia skutków suszy, ograniczania ryzyka powodziowego i ochrona różnorodności biologicznej. Podstawy Metodyczne, Globalne Partnerstwo dla Wody Polska, Warszawa, s. 14–16.pl_PL
dc.referencesObwieszczenie (2019), Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 12 czerwca 2019 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o podatku rolnym, Dz. U. z 2019 r. poz. 1256.pl_PL
dc.referencesOlecka A., Sadowski M. (2008), Strategia adaptacji rolnictwa do zmian klimatu w świetle dokumentów UE i światowych – w tym IV raportu IPC, [w:] Zmiany klimatu, a rolnictwo i obszary wiejskie, FDPA – Fundacja na rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa, Warszawa, s. 27–35.pl_PL
dc.referencesParlament Europejski (2021), Zrównoważona konsumpcja i produkcja, https://www. europarl.europa.eu/factsheets/pl/sheet/77/zrownowazona-konsumpcja-iprodukcja (dostęp: 30.08.2021).pl_PL
dc.referencesPoczta W. (2010), Przemiany w rolnictwie, [w:] Polska wieś 2010. Raport o stanie wsi, red. J. Wilkin, I. Nurzyńska, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa, s. 9–43.pl_PL
dc.referencesPoczta W., Sadowski A., Czubak W., Matyka M., Drygas M., Skórnicku H. (2017), Broszura informacyjna – materiały konferencyjne. Reforma Wspólnej Polityki Rolnej po 2020 roku, s. 6–10.pl_PL
dc.referencesPrandecki K., Sadowski M. (2010), Międzynarodowa ewolucja ochrony środowiska, LAM – Wydawnictwo Akademii Finansów, Warszawa, s. 81–83.pl_PL
dc.referencesPrandecki K., Wrzaszcz W., Zieliński M. (2020), Rolnictwo a klimat, [w:] Zmiana klimatu. Skutki dla polskiego społeczeństwa i gospodarki, red. K. Prandecki, M. Burchard- Dziubińska, Komitet Prognoz „Polska 2000 Plus” przy Prezydium PAN, Warszawa, s. 175–211.pl_PL
dc.referencesPrescott M.P., Burg X., Metcalfe J.J., Lipka A.E., Herritt C., Cunningham-Sabo L. (2019), Healthy Planet, Healthy Youth: A Food Systems Education and Promotion Intervention to Improve Adolescent Diet Quality and Reduce Food Waste, „Nutrients”, t. 11 (8), s. 1869, https://doi.org/10.3390/nu11081869 (dostęp: 18.08.2021).pl_PL
dc.referencesRuszkowska M. (2009), Nowe zagrożenia znanymi agrofagami w rolnictwie, przeciwdziałanie nowoczesnymi metodami stosowania środków ochrony roślin, [w:] Odnawialne źródła energii i działania adaptacyjne do zmian klimatu w rolnictwie i na wsi – przykłady doświadczeń w UE, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa, s. 118–129.pl_PL
dc.referencesSerwis Rzeczypospolitej Polskiej (2021), Unijny kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk dotyczących żywności, https://www.gov.pl/web/ijhars/unijny-kodeks-postepowania-w-zakresie-odpowiedzialnych-praktyk-dotyczacych-zywnosci (dostęp: 30.08.2021).pl_PL
dc.referencesSowińska K. (2015), Opracowanie projektu Planu przeciwdziałania skutkom suszy w regionie wodnym Dolnej Wisły wraz ze wskazaniem obszarów najbardziej narażonych na jej skutki, EcoGem, Mędłów, s. 292–296.pl_PL
dc.referencesThier A. (2016), Kwestia deficytu zasobów wodnych na świecie, „Studia i Prace Nauk Ekonomicznych i Zarządzania”, t. 46 (1), s. 183–194.pl_PL
dc.referencesUstawa (2019), Ustawa z dnia 13 czerwca 2019 r. o zmianie ustawy o Krajowym Zasobie Nieruchomości oraz niektórych innych ustaw, Dz. U. z 2019 r. poz. 1309.pl_PL
dc.referencesWojciechowski P. (2021), Bezpieczeństwo żywnościowe a ograniczenia w nabywaniu nieruchomości rolnych w kontekście strategii „Od pola do stołu”, „Przegląd Prawa Rolnego”, nr 1 (28), s. 147–166.pl_PL
dc.identifier.doi10.18778/8220-870-2.15


Pliki tej pozycji

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe