Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorPrzeliorz-Pyszczek, Anna
dc.date.accessioned2022-07-01T05:44:03Z
dc.date.available2022-07-01T05:44:03Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.issn2300-1690
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/42367
dc.description.abstractWybuch pandemii SARS CoV-19 drastycznie wpłynął na życie codzienne populacji całego świata. Wprowadzenie ograniczeń w poruszaniu się poza miejscem zamieszkania przyczyniło się do istotnych zmian zarówno na procesie pozyskiwania produktów spożywczych jak i prezentowanych zachowań zdrowotnych wśród reprezentantów wszystkich grup społecznych. Ograniczenia te miały bezpośredni wpływ na zdrowie psychiczne, bezpieczeństwo żywnościowe, marnotrawienie żywności, zachowania zakupowe i aktywność fizyczną. Przebywanie w izolacji związanej z wprowadzeniem lockdownu wiązało się z występowaniem nasilonego stresu oraz prowadziło do zmniejszenia aktywności fizycznej i pogorszenia jakości diety. Celem pracy była ocena wystąpienia zmian w zachowaniach zdrowotnych oraz żywieniowych wśród mieszkańców różnych krajów wynikających z wprowadzenia obostrzeń dotyczących poruszania się poza miejsce zamieszkania spowodowanych wybuchem pandemii SARS CoV-19. Przedłużony okres pozostawania w domu wiązał się z zaburzeniem bilansu energetycznego związanym ze zmianą częstości spożycia poszczególnych grup żywności: zwiększonym spożyciem alkoholu, przekąsek oraz żywności wygodnej przy jednoczesnym zmniejszeniu częstości spożycia świeżych warzyw i owoców. Do grupy szczególnie narażonej na niekorzystne zmiany zachowań zdrowotnych należały osoby borykające się z nadmierną masą ciała, o niskiej aktywności fizycznej. Do korzystnych zachowań zdrowotnych zaobserwowanych w badaniach wymieniano: zmniejszenie częstości spożywania posiłków gotowych „na wynos” spowodowane częstszym gotowaniem oraz ograniczenie marnowania żywności. Ocenia się, że osoby, które podczas trwania lockdownu zwiększyły swoją aktywność fizyczną charakteryzowały korzystniejszymi nawykami żywieniowymi oraz lepszym samopoczuciem.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherKatedra Socjologii Polityki i Moralności, Wydział Ekonomiczno-Socjologicznypl_PL
dc.relation.ispartofseriesWładza Sądzenia;21
dc.rightsUznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/*
dc.subjectzachowania zdrowotnepl_PL
dc.subjectzachowania żywieniowepl_PL
dc.subjectlockdownpl_PL
dc.subjectSars cov-19pl_PL
dc.titleZmiany zachowań żywieniowych i wybranych zachowań zdrowotnych w okresie lockdownu podczas pandemii SARS CoV-19pl_PL
dc.typeArticlepl_PL
dc.page.number120-135pl_PL
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Wydział Nauk o Zdrowiu, Zakład Dietetykipl_PL
dc.contributor.authorBiographicalnoteAnna Przeliorz-Pyszczek – mgr, asystent. Zainteresowania badawcze: edukacja żywieniowa, żywienie sportowców, diety alternatywne.pl_PL
dc.referencesAldaco, R., Hoehn, D., Laso, J., Margallo, M., RuizSalmón, J., Cristobal, J., Kahhat, R., Villanueva-Rey, P., Bala, A., Batlle-Bayer, L., Fullana-I-Palmer, P., Irabien, A., & Vazquez-Rowe, I. (2020). Food waste management during the COVID-19 outbreak: a holistic climate, economic and nutritional approach. Science of Total Environment, 742, 140524, DOI: 10.1016/j.scitotenv.2020pl_PL
dc.referencesAl Hourani, H., Alkhatib, B., & Abdullah, M. (2021). Impact of COVID-19 lockdown on body weight, eating habiPublic Health Preparedness, 1–28. DOI:10.1017/ dmp.2021.48ts and physical activity of Jordanian children and adolescents. Disaster Medicine andpl_PL
dc.referencesAmicarelli, V., & Bux, C. (2021). Food waste in Italian households during the Covid-19 pandemic: a self- -reporting approach. Food Security, 13, 25–37, DOI: 10.1007/s12571-020-01121-z Błaszczyk-Bębenek, E., Jagielski, P., Bolesławska, I., Jagielska, A., NitschOsuch, A., & Kawalec, P. (2020). Nutrition Behaviors in Polish Adults before and during COVID-19 Lockdown. Nutrients, 12/10, 3084. DOI: 10.3390/ nu12103084.pl_PL
dc.referencesButler, M. J., & Barrientos, R. M. (2020). The impact of nutrition on COVID-19 susceptibility and long- -term consequences. Brain, Behavior and Immunity. 87, 53–54, DOI: 10.1016/j.bbi.2020.04.040pl_PL
dc.referencesCheikh Ismail, L., Osaili, T. M., Mohamad, M. N., Al Marzouqi A., Jarrar, A. H., Abu Jamous, D. O., Magriplis, E., Ali, H. I., Al Sabbah, H., Hasan, H., Al. Marzooqi, L. M. R., Stojanovska, L., Hashim, M., Shaker Obaid, R. R., Saleh, S. T., & Al Dhaheri, A. S. (2020). Eating Habits and Lifestyle during COVID-19 Lockdown in the United Arab Emirates: A Cross-Sectional Study. Nutrients, 12/11, 3314, DOI: 10.3390/nu12113314pl_PL
dc.referencesConnaughton, R. M., McMorrow, A. M., McGillicudd, F. C., Lithander, F. E., & Roche, H. M. (2016). Impact of anti-inflammatory nutrients on obesity-associated metabolic-inflammation from childhood through to adulthood. Proceedings of the Nutrition Society, 75/2, 115–124, DOI: 10.1017/S0029665116000070pl_PL
dc.referencesDantzer, R., Cohen, S., Russo, S. J., & Dinan, T. G. (2018). Resilience and immunity. Brain, Behavior, and Immunity, 74, 28–42. DOI: 10.1016/j. bbi.2018.08.010pl_PL
dc.referencesDeschasaux-Tanguy, M., Druesne-Pecollo, N., Esseddik, Y., de Edelenyi, F. S., Allès, B., Andreeva, V. A., Baudry, J., Charreire, H., Deschamps, V., Egnell, M., Fezeu, L. K., Galan, P., Julia, C., Kesse-Guyot, E., Latino-Martel, P., Oppert, J. M., Péneau, S., Verdot, C., Hercberg, S., & Touvier, M. (2020). Diet and physical activity during the coronavirus disease 2019 (COVID-19) lockdown (March-May 2020): results from the French NutriNet-Santé cohort study. The American Journal of Clinical Nutriton. DOI: 10.1093/ajcn/nqaa336pl_PL
dc.referencesDi Renzo, L., Gualtieri, P., Pivari, F., Soldati, L., Attinà, A., Cinelli, G., Leggeri, C., Caparello, G., Barrea, L., Scerbo, F., Esposito, E., De Lorenzo, A. (2020). Eating habits and lifestyle changes during COVID-19 lockdown: an Italian survey. Journal of Translational Medicine, 18/1, 229. DOI: 10.1186/ s12967-020-02399-5pl_PL
dc.referencesDragun, R., Veček, N. N., Marendić, M., Pribisalić, A., Đivić, G., Cena, H., Polašek, O., & Kolčić, I. (2020). Have Lifestyle Habits and Psychological WellBeing Changed among Adolescents and Medical Students Due to COVID-19 Lockdown in Croatia? Nutrients, 13/1, 97. DOI : 10.3390/nu13010097pl_PL
dc.referencesGiacalone, D., Frøst, M. B., & Rodríguez-Pérez, C. (2020). Reported Changes in Dietary Habits During the COVID-19 Lockdown in the Danish Population: The Danish COVIDiet Study. Frontiers in nutrition, 7, 592112. DOI:3389/fnut.2020.592112pl_PL
dc.referencesLamarche, B., Brassard, D., Lapointe, A., Laramée, C., Kearney, M., Côté, M., Bélanger-Gravel, A., Desroches, S., Lemieux, S., & Plante, C.(2021). Changes in diet quality and food security among adults during the COVID-19-related early lockdown: results from NutriQuébec. The American Journal of Clinical Nutriton, 113/4, 984–992. DOI: 10.1093/ajcn/nqaa363pl_PL
dc.referencesMartínez-de-Quel, Ó., Suárez-Iglesias, D., LópezFlores, M., & Pérez, C.A. (2021). Physical activity, dietary habits and sleep quality before and during COVID-19 lockdown: A longitudinal study. Appetite, 158, 105019. DOI: 10.1016/j. appet.2020.105019pl_PL
dc.referencesMartínez-de-Quel, Ó., Suárez-Iglesias, D., LópezFlores, M., & Pérez, C.A. (2021). Physical activity, dietary habits and sleep quality before and during COVID-19 lockdown: A longitudinal study. Appetite, 158, 105019. DOI: 10.1016/j. appet.2020.105019pl_PL
dc.referencesMattioli, A. V. Pinti, M., Farinetti, A., Nasi, M. (2020). Obesity risk during collective quarantine for the COVID-19 epidemic. Obesity Medicine, DOI: 10.1093/ajcn/nqaa336pl_PL
dc.referencesMayasari, N. R., Ho, D., Lundy, D. J., Skalny, A. V., Tinkov, A. A., Teng, I. C., Wu, M. C., Faradina, A., Mohammed, A., Park, J. M., Ngu, Y. J., Aliné, S., Shofia, N. M., & Chang, J. S. (2020). Impacts of the COVID-19 Pandemic on Food Security and DietRelated Lifestyle Behaviors: An Analytical Study of Google Trends-Based Query Volumes. Nutrients, 12/10, 3103. DOI: 10.3390/nu12103103pl_PL
dc.referencesPérez-Rodrigo, C., Gianzo Citores, M., Hervás Bárbara, G., Ruiz-Litago, F., Casis Sáenz, L., Arija, V., López-Sobaler, A. M., Martínez de Victoria, E., Ortega, R. M., Partearroyo, T., Quiles-Izquierdo, J., Ribas-Barba, L., Rodríguez-Martín, A., Salvador Castell, G., Tur, J. A., Varela-Moreiras, G., SerraMajem, L., Aranceta-Bartrina, J. (2021). Patterns of Change in Dietary Habits and Physical Activity during Lockdown in Spain Due to the COVID-19 Pandemic. Nutrients, 13/2, 300. DOI: 10.3390/ nu13020300pl_PL
dc.referencesPérez-Rodrigo, C., Gianzo Citores, M., Hervás Bárbara, G., Ruiz-Litago, F., Casis Sáenz, L., Arija, V., López-Sobaler, A. M., Martínez de Victoria, E., Ortega, R. M., Partearroyo, T., Quiles-Izquierdo, J., Ribas-Barba, L., Rodríguez-Martín, A., Salvador Castell, G., Tur, J. A., Varela-Moreiras, G., SerraMajem, L., Aranceta-Bartrina, J. (2021). Patterns of Change in Dietary Habits and Physical Activity during Lockdown in Spain Due to the COVID-19 Pandemic. Nutrients, 13/2, 300. DOI: 10.3390/ nu13020300pl_PL
dc.referencesPrincipato, L., Secondi, L., Cicatiello, C., & Mattia, G. (2020). Caring more about food: The unexpected positive effect of the Covid-19 lockdown on household food management and waste. Socio-Economic Planning Sciences. DOI: 10.1016/j. seps.2020.100953pl_PL
dc.referencesRobinson, E., Gillespie, S., & Jones, A. (2020). Weightrelated lifestyle behaviours and the COVID-19 crisis: An online survey study of UK adults during social lockdown. Obesity science & practice, 6/6, 735–740. DOI: 10.1002/osp4.442pl_PL
dc.referencesRodgers, R. F., Lombardo, C., Cerolini, S., Franko, D. L., Omori, M., Linardon, J., Guillaume, S., Fischer, L., & Fuller-Tyszkiewicz, M. (2021).“Waste not and stay at home” evidence of decreased food waste during the COVID-19 pandemic from the U.S. and Italy. Appetite, 160, 105–110. DOI: 10.1016/j. appet.2021.105110pl_PL
dc.referencesRodríguez-Pérez, C., Molina-Montes, E., Verardo, V., Artacho, R., García-Villanova, B., GuerraHernández, E. J., & Ruíz-López, M. D.(2020). Changes in Dietary Behaviours during the COVID-19 Outbreak Confinement in the Spanish COVIDiet Study. Nutrients, 12/6,1730, DOI: 10.3390/nu12061730pl_PL
dc.referencesRuiz-Roso, M. B., de Carvalho Padilha, P., MantillaEscalante, D. C., Ulloa, N., Brun, P., AcevedoCorrea, D., Arantes Ferreira Peres, W., Martorell, M., Aires, M. T., de Oliveira Cardoso, L., CarrascoMarín, F., Paternina-Sierra, K., RodriguezMeza, J. E., Montero, P. M., Bernabè, G., Pauletto A., Taci, X., Visioli, F., & Dávalos, A. (2020). Covid-19 Confinement and Changes of Adolescent’s Dietary Trends in Italy, Spain, Chile, Colombia and Brazil. Nutrients, 12/6, 1807, DOI: 10.3390/nu12061807pl_PL
dc.referencesScarmozzino, F., & Visioli, F. (2020). Covid-19 and the Subsequent Lockdown Modified Dietary Habits of Almost Half the Population in an Italian Sample. Foods (Basel, Switzerland), 9/5, 675. DOI: 10.3390/ foods9050675pl_PL
dc.referencesSidor, A., & Rzymski, P. (2020). Dietary Choices and Habits during COVID-19 Lockdown: Experience from Poland. Nutrients, 12/6, 1657. DOI: 10.3390/ nu12061657pl_PL
dc.disciplinenauki socjologicznepl_PL


Pliki tej pozycji

Thumbnail
Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe