dc.contributor.author | Przeliorz-Pyszczek, Anna | |
dc.date.accessioned | 2022-07-01T05:44:03Z | |
dc.date.available | 2022-07-01T05:44:03Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.issn | 2300-1690 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/42367 | |
dc.description.abstract | Wybuch pandemii SARS CoV-19 drastycznie wpłynął na życie codzienne populacji całego świata. Wprowadzenie ograniczeń w poruszaniu się poza miejscem zamieszkania przyczyniło się do istotnych zmian zarówno na procesie pozyskiwania produktów spożywczych jak i prezentowanych zachowań zdrowotnych wśród reprezentantów wszystkich grup społecznych. Ograniczenia te miały bezpośredni wpływ na zdrowie psychiczne, bezpieczeństwo żywnościowe, marnotrawienie żywności, zachowania zakupowe i aktywność fizyczną. Przebywanie w izolacji związanej z wprowadzeniem lockdownu wiązało się z występowaniem nasilonego stresu oraz prowadziło do zmniejszenia aktywności fizycznej i pogorszenia jakości diety. Celem pracy była ocena wystąpienia zmian w zachowaniach zdrowotnych oraz żywieniowych wśród mieszkańców różnych krajów wynikających z wprowadzenia obostrzeń dotyczących poruszania się poza miejsce zamieszkania spowodowanych wybuchem pandemii SARS CoV-19.
Przedłużony okres pozostawania w domu wiązał się z zaburzeniem bilansu energetycznego
związanym ze zmianą częstości spożycia poszczególnych grup żywności: zwiększonym spożyciem alkoholu, przekąsek oraz żywności wygodnej przy jednoczesnym zmniejszeniu częstości
spożycia świeżych warzyw i owoców. Do grupy szczególnie narażonej na niekorzystne zmiany zachowań zdrowotnych należały osoby borykające się z nadmierną masą ciała, o niskiej aktywności
fizycznej. Do korzystnych zachowań zdrowotnych zaobserwowanych w badaniach wymieniano:
zmniejszenie częstości spożywania posiłków gotowych „na wynos” spowodowane częstszym gotowaniem oraz ograniczenie marnowania żywności. Ocenia się, że osoby, które podczas trwania
lockdownu zwiększyły swoją aktywność fizyczną charakteryzowały korzystniejszymi nawykami
żywieniowymi oraz lepszym samopoczuciem. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Katedra Socjologii Polityki i Moralności, Wydział Ekonomiczno-Socjologiczny | pl_PL |
dc.relation.ispartofseries | Władza Sądzenia;21 | |
dc.rights | Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ | * |
dc.subject | zachowania zdrowotne | pl_PL |
dc.subject | zachowania żywieniowe | pl_PL |
dc.subject | lockdown | pl_PL |
dc.subject | Sars cov-19 | pl_PL |
dc.title | Zmiany zachowań żywieniowych i wybranych zachowań zdrowotnych w okresie lockdownu podczas pandemii SARS CoV-19 | pl_PL |
dc.type | Article | pl_PL |
dc.page.number | 120-135 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Wydział Nauk o Zdrowiu, Zakład Dietetyki | pl_PL |
dc.contributor.authorBiographicalnote | Anna Przeliorz-Pyszczek – mgr, asystent. Zainteresowania badawcze: edukacja żywieniowa, żywienie sportowców, diety alternatywne. | pl_PL |
dc.references | Aldaco, R., Hoehn, D., Laso, J., Margallo, M., RuizSalmón, J., Cristobal, J., Kahhat, R., Villanueva-Rey, P., Bala, A., Batlle-Bayer, L., Fullana-I-Palmer, P., Irabien, A., & Vazquez-Rowe, I. (2020). Food waste management during the COVID-19 outbreak: a holistic climate, economic and nutritional approach. Science of Total Environment, 742, 140524, DOI: 10.1016/j.scitotenv.2020 | pl_PL |
dc.references | Al Hourani, H., Alkhatib, B., & Abdullah, M. (2021). Impact of COVID-19 lockdown on body weight, eating habiPublic Health Preparedness, 1–28. DOI:10.1017/ dmp.2021.48ts and physical activity of Jordanian children and adolescents. Disaster Medicine and | pl_PL |
dc.references | Amicarelli, V., & Bux, C. (2021). Food waste in Italian households during the Covid-19 pandemic: a self- -reporting approach. Food Security, 13, 25–37, DOI: 10.1007/s12571-020-01121-z Błaszczyk-Bębenek, E., Jagielski, P., Bolesławska, I., Jagielska, A., NitschOsuch, A., & Kawalec, P. (2020). Nutrition Behaviors in Polish Adults before and during COVID-19 Lockdown. Nutrients, 12/10, 3084. DOI: 10.3390/ nu12103084. | pl_PL |
dc.references | Butler, M. J., & Barrientos, R. M. (2020). The impact of nutrition on COVID-19 susceptibility and long- -term consequences. Brain, Behavior and Immunity. 87, 53–54, DOI: 10.1016/j.bbi.2020.04.040 | pl_PL |
dc.references | Cheikh Ismail, L., Osaili, T. M., Mohamad, M. N., Al Marzouqi A., Jarrar, A. H., Abu Jamous, D. O., Magriplis, E., Ali, H. I., Al Sabbah, H., Hasan, H., Al. Marzooqi, L. M. R., Stojanovska, L., Hashim, M., Shaker Obaid, R. R., Saleh, S. T., & Al Dhaheri, A. S. (2020). Eating Habits and Lifestyle during COVID-19 Lockdown in the United Arab Emirates: A Cross-Sectional Study. Nutrients, 12/11, 3314, DOI: 10.3390/nu12113314 | pl_PL |
dc.references | Connaughton, R. M., McMorrow, A. M., McGillicudd, F. C., Lithander, F. E., & Roche, H. M. (2016). Impact of anti-inflammatory nutrients on obesity-associated metabolic-inflammation from childhood through to adulthood. Proceedings of the Nutrition Society, 75/2, 115–124, DOI: 10.1017/S0029665116000070 | pl_PL |
dc.references | Dantzer, R., Cohen, S., Russo, S. J., & Dinan, T. G. (2018). Resilience and immunity. Brain, Behavior, and Immunity, 74, 28–42. DOI: 10.1016/j. bbi.2018.08.010 | pl_PL |
dc.references | Deschasaux-Tanguy, M., Druesne-Pecollo, N., Esseddik, Y., de Edelenyi, F. S., Allès, B., Andreeva, V. A., Baudry, J., Charreire, H., Deschamps, V., Egnell, M., Fezeu, L. K., Galan, P., Julia, C., Kesse-Guyot, E., Latino-Martel, P., Oppert, J. M., Péneau, S., Verdot, C., Hercberg, S., & Touvier, M. (2020). Diet and physical activity during the coronavirus disease 2019 (COVID-19) lockdown (March-May 2020): results from the French NutriNet-Santé cohort study. The American Journal of Clinical Nutriton. DOI: 10.1093/ajcn/nqaa336 | pl_PL |
dc.references | Di Renzo, L., Gualtieri, P., Pivari, F., Soldati, L., Attinà, A., Cinelli, G., Leggeri, C., Caparello, G., Barrea, L., Scerbo, F., Esposito, E., De Lorenzo, A. (2020). Eating habits and lifestyle changes during COVID-19 lockdown: an Italian survey. Journal of Translational Medicine, 18/1, 229. DOI: 10.1186/ s12967-020-02399-5 | pl_PL |
dc.references | Dragun, R., Veček, N. N., Marendić, M., Pribisalić, A., Đivić, G., Cena, H., Polašek, O., & Kolčić, I. (2020). Have Lifestyle Habits and Psychological WellBeing Changed among Adolescents and Medical Students Due to COVID-19 Lockdown in Croatia? Nutrients, 13/1, 97. DOI : 10.3390/nu13010097 | pl_PL |
dc.references | Giacalone, D., Frøst, M. B., & Rodríguez-Pérez, C. (2020). Reported Changes in Dietary Habits During the COVID-19 Lockdown in the Danish Population: The Danish COVIDiet Study. Frontiers in nutrition, 7, 592112. DOI:3389/fnut.2020.592112 | pl_PL |
dc.references | Lamarche, B., Brassard, D., Lapointe, A., Laramée, C., Kearney, M., Côté, M., Bélanger-Gravel, A., Desroches, S., Lemieux, S., & Plante, C.(2021). Changes in diet quality and food security among adults during the COVID-19-related early lockdown: results from NutriQuébec. The American Journal of Clinical Nutriton, 113/4, 984–992. DOI: 10.1093/ajcn/nqaa363 | pl_PL |
dc.references | Martínez-de-Quel, Ó., Suárez-Iglesias, D., LópezFlores, M., & Pérez, C.A. (2021). Physical activity, dietary habits and sleep quality before and during COVID-19 lockdown: A longitudinal study. Appetite, 158, 105019. DOI: 10.1016/j. appet.2020.105019 | pl_PL |
dc.references | Martínez-de-Quel, Ó., Suárez-Iglesias, D., LópezFlores, M., & Pérez, C.A. (2021). Physical activity, dietary habits and sleep quality before and during COVID-19 lockdown: A longitudinal study. Appetite, 158, 105019. DOI: 10.1016/j. appet.2020.105019 | pl_PL |
dc.references | Mattioli, A. V. Pinti, M., Farinetti, A., Nasi, M. (2020). Obesity risk during collective quarantine for the COVID-19 epidemic. Obesity Medicine, DOI: 10.1093/ajcn/nqaa336 | pl_PL |
dc.references | Mayasari, N. R., Ho, D., Lundy, D. J., Skalny, A. V., Tinkov, A. A., Teng, I. C., Wu, M. C., Faradina, A., Mohammed, A., Park, J. M., Ngu, Y. J., Aliné, S., Shofia, N. M., & Chang, J. S. (2020). Impacts of the COVID-19 Pandemic on Food Security and DietRelated Lifestyle Behaviors: An Analytical Study of Google Trends-Based Query Volumes. Nutrients, 12/10, 3103. DOI: 10.3390/nu12103103 | pl_PL |
dc.references | Pérez-Rodrigo, C., Gianzo Citores, M., Hervás Bárbara, G., Ruiz-Litago, F., Casis Sáenz, L., Arija, V., López-Sobaler, A. M., Martínez de Victoria, E., Ortega, R. M., Partearroyo, T., Quiles-Izquierdo, J., Ribas-Barba, L., Rodríguez-Martín, A., Salvador Castell, G., Tur, J. A., Varela-Moreiras, G., SerraMajem, L., Aranceta-Bartrina, J. (2021). Patterns of Change in Dietary Habits and Physical Activity during Lockdown in Spain Due to the COVID-19 Pandemic. Nutrients, 13/2, 300. DOI: 10.3390/ nu13020300 | pl_PL |
dc.references | Pérez-Rodrigo, C., Gianzo Citores, M., Hervás Bárbara, G., Ruiz-Litago, F., Casis Sáenz, L., Arija, V., López-Sobaler, A. M., Martínez de Victoria, E., Ortega, R. M., Partearroyo, T., Quiles-Izquierdo, J., Ribas-Barba, L., Rodríguez-Martín, A., Salvador Castell, G., Tur, J. A., Varela-Moreiras, G., SerraMajem, L., Aranceta-Bartrina, J. (2021). Patterns of Change in Dietary Habits and Physical Activity during Lockdown in Spain Due to the COVID-19 Pandemic. Nutrients, 13/2, 300. DOI: 10.3390/ nu13020300 | pl_PL |
dc.references | Principato, L., Secondi, L., Cicatiello, C., & Mattia, G. (2020). Caring more about food: The unexpected positive effect of the Covid-19 lockdown on household food management and waste. Socio-Economic Planning Sciences. DOI: 10.1016/j. seps.2020.100953 | pl_PL |
dc.references | Robinson, E., Gillespie, S., & Jones, A. (2020). Weightrelated lifestyle behaviours and the COVID-19 crisis: An online survey study of UK adults during social lockdown. Obesity science & practice, 6/6, 735–740. DOI: 10.1002/osp4.442 | pl_PL |
dc.references | Rodgers, R. F., Lombardo, C., Cerolini, S., Franko, D. L., Omori, M., Linardon, J., Guillaume, S., Fischer, L., & Fuller-Tyszkiewicz, M. (2021).“Waste not and stay at home” evidence of decreased food waste during the COVID-19 pandemic from the U.S. and Italy. Appetite, 160, 105–110. DOI: 10.1016/j. appet.2021.105110 | pl_PL |
dc.references | Rodríguez-Pérez, C., Molina-Montes, E., Verardo, V., Artacho, R., García-Villanova, B., GuerraHernández, E. J., & Ruíz-López, M. D.(2020). Changes in Dietary Behaviours during the COVID-19 Outbreak Confinement in the Spanish COVIDiet Study. Nutrients, 12/6,1730, DOI: 10.3390/nu12061730 | pl_PL |
dc.references | Ruiz-Roso, M. B., de Carvalho Padilha, P., MantillaEscalante, D. C., Ulloa, N., Brun, P., AcevedoCorrea, D., Arantes Ferreira Peres, W., Martorell, M., Aires, M. T., de Oliveira Cardoso, L., CarrascoMarín, F., Paternina-Sierra, K., RodriguezMeza, J. E., Montero, P. M., Bernabè, G., Pauletto A., Taci, X., Visioli, F., & Dávalos, A. (2020). Covid-19 Confinement and Changes of Adolescent’s Dietary Trends in Italy, Spain, Chile, Colombia and Brazil. Nutrients, 12/6, 1807, DOI: 10.3390/nu12061807 | pl_PL |
dc.references | Scarmozzino, F., & Visioli, F. (2020). Covid-19 and the Subsequent Lockdown Modified Dietary Habits of Almost Half the Population in an Italian Sample. Foods (Basel, Switzerland), 9/5, 675. DOI: 10.3390/ foods9050675 | pl_PL |
dc.references | Sidor, A., & Rzymski, P. (2020). Dietary Choices and Habits during COVID-19 Lockdown: Experience from Poland. Nutrients, 12/6, 1657. DOI: 10.3390/ nu12061657 | pl_PL |
dc.discipline | nauki socjologiczne | pl_PL |