Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorChrząstek, Zuzanna
dc.contributor.authorGuligowska, Agnieszka
dc.date.accessioned2022-06-13T15:07:37Z
dc.date.available2022-06-13T15:07:37Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.issn2300-1690
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/42114
dc.description.abstractPraca dietetyka z pacjentem dotyczy głównie jego nawyków i zwyczajów żywieniowych. Najczęściej wynikają one z tradycji rodzinnych bądź uwarunkowań kulturowych. Zalecenia żywieniowe oraz zasady dietoterapii, z którymi dietetyk zapoznaje się podczas procesu kształcenia, są zwyczajowo dostosowane do tradycyjnego profilu Polaka. Tymczasem rozwijająca się mobilność społeczeństw sprawia, że coraz częściej w gabinecie dietetycznym pojawiają się osoby, które mają zróżnicowane uwarunkowania kulturowe, światopoglądowe, religijne, a także fizjologiczne. Tego typu wyzwania są coraz powszechniej spotykane. Mogą one dotyczyć na przykład zaleceń dla pacjenta z anemią, który jest wegetarianinem. Powiększa się także dostępność w polskich sklepach produktów spożywczych z całego świata, co z jednej strony pozwala obcokrajowcom na wykonywanie tradycyjnych potraw, z drugiej natomiast stanowi inspirację dla mieszkańców naszego kraju. Wyzwania te wskazują na potrzebę włączenia do procesu kształcenia dietetyków modułu obejmującego wiedzę o wielokulturowości, kuchniach świata i zasadach religijnych wpływających na sposób odżywiania się. Ułatwi to tworzenie alternatywnych zaleceń dla pacjentów reprezentujących odmienne środowiska kulturowe, przy uwzględnieniu ich zwyczajów żywieniowych. Warto również położyć nacisk na naukę języków obcych oraz na pogłębienie umiejętności tworzenia zaleceń żywieniowych dla pacjentów z innych państw. Pozwoli to zniwelować trudności wynikające z wielokulturowości.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherKatedra Socjologii Polityki i Moralności, Wydział Ekonomiczno-Socjologicznypl_PL
dc.relation.ispartofseriesWładza Sądzenia;16
dc.rightsUznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/*
dc.subjectdietoterapiapl_PL
dc.subjectnawyki żywieniowepl_PL
dc.subjectkuchnia światapl_PL
dc.subjectwielokulturowośćpl_PL
dc.titleWielokulturowość jako wyzwanie dla dietetykapl_PL
dc.typeArticlepl_PL
dc.page.number130-139pl_PL
dc.contributor.authorAffiliationKlinika Geriatrii, Uniwersytet Medyczny w Łodzipl_PL
dc.contributor.authorBiographicalnoteMgr Zuzanna Chrząstek – magister dietetyk, doktorantka w Klinice Geriatrii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Zuzanna stale poszerza swoją wiedzę i umiejętności pracując przy realizacji projektów naukowych oceniających wpływ żywienia na starzenie się ludzkiego organizmu. W pracy zawodowej zwraca przede wszystkim uwagę na edukację żywieniową i poszerzanie wiedzy pacjentów. Czynnie uczestniczy w życiu uczelni prowadząc zajęcia ze studentami. Nieustannie poszerza wiedzą i umiejętności uczestnicząc (także czynnie) w wielu kursach i konferencjach. Poza dietetyką i żywieniem jej zainteresowania to przede wszystkim jazda konna.pl_PL
dc.contributor.authorBiographicalnoteDr n. o zdr. inż. Agnieszka Guligowska – doktor nauk o zdrowiu, dietetyk, promotor zasad zdrowego odżywiania. Absolwentka warszawskiego SGGW i UŁ UMED w Łodzi. Obecnie w ramach projektów naukowych prowadzi w Klinice Geriatrii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi badania w zakresie wpływu diety na proces starzenia się organizmu ludzkiego. Członek towarzystw naukowych. Od 20 lat profesjonalnie zajmuje się dietoterapią. Pracując z pacjentem stosuje wyłącznie spersonalizowane podejście, łącząc doradztwo ze skuteczną edukacją. Ma wieloletnie doświadczenie w edukacji osób dorosłych. Prowadziła wykłady dla łódzkich uczelni wyższych, Uniwersytetów Trzeciego Wieku, domów kultury, stowarzyszeń i fundacji. Nieustannie pogłębia wiedzę i doskonali warsztat uczestnicząc w szkoleniach i konferencjach.pl_PL
dc.references155th Report of the General Conference of Seventhday Adventists for 2017 (2019). Pobrane z https:// documents.adventistarchives.org/Statistics/ASR/ ASR2019.pdfpl_PL
dc.referencesBadave, M. (2007). Kulinarny Atlas Świata: Indie północne, południowe i środkowe, Bezpłatny dodatek do Gazety Wyborczej.pl_PL
dc.referencesBang, H. O., Dyerberg, J. i Sinclair, H. M. (1980). The composition of the Eskimo food in north western Greenland, American Journal of Clinical Nutrition, 33(12), 2657-2661. doi:10.1093/ajcn/33.12.2657pl_PL
dc.referencesDiNicolantonio, J. J. (2016). Increase in the intake of refined carbohydrates and sugar may have led to the health decline of the Greenland Eskimos, Open Heart, 3(2), e000444. doi:10.1136/ openhrt-2016-000444pl_PL
dc.referencesDiNicolantonio, J. J. i Lucan, S. C. (2014). The wrong white crystals: not salt but sugar as aetiological in hypertension and cardiometabolic disease, Open Heart, 1(1), e000167. doi:10.1136/ openhrt-2014-000167pl_PL
dc.referencesDubey, K. G. (2011). The Indian Cuisine. New Delhi: PHI Learning Private Limitedpl_PL
dc.referencesDziekan, M. M. (2020). Dzieje kultury arabskiej. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.pl_PL
dc.referencesGoff, L. M., Whyte, M. B., Samuel, M. i Harding, S. V. (2016). Significantly greater triglyceridemia in Black African compared to White European men following high added fructose and glucose feeding: a randomized crossover trial, Lipids in Health and Disease, 15(1), 145. doi:10.1186/ s12944-016-0315-3pl_PL
dc.referencesGoh, L. H., Mohd Said, R. i Goh, K. L. (2018). Lactase deficiency and lactose intolerance in a multiracial Asian population in Malaysia, JGH Open, 2(6), 307–310. doi:10.1002/jgh3.12089pl_PL
dc.referencesKastoryano, R. (2018). Multiculturalism and interculturalism: redefining nationhood and solidarity, Comparative Migration Studies, 6(1), 17. doi:10.1186/s40878-018-0082-6pl_PL
dc.referencesKondrat, K. (2015). Kuchnia jako sztuka przekazywania tradycji kulturowej. Idee, wartości, rozwiązania praktyczne, Zeszyty Naukowe. Turystyka i Rekreacja, 15(1), 10.pl_PL
dc.referencesKrogh, A. i Krogh, M. (1913). A study of the diet and metabolism of Eskimos undertaken in 1908 on an expedition to Greenland, Medd Grenland, 51, 1–52. Pobrane z https://archive.org/details/ meddelelseromgr511915denm/mode/2uppl_PL
dc.referencesLe, L. T. i Sabaté, J. (2014). Beyond meatless, the health effects of vegan diets: findings from the Adventist cohorts, Nutrients, 6(6), 2131–2147. doi:10.3390/nu6062131pl_PL
dc.referencesLohi, S., Mustalahti, K., Kaukinen, K., Laurila, K., Collin, P., Rissanen, H., . . . Mäki, M. (2007). Increasing prevalence of coeliac disease over time. Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 26(9), 1217-1225. doi:10.1111/j.1365-2036.2007.03502.xpl_PL
dc.referencesLuzzatto, L. i Arese, P. (2018). Favism and Glucose6-Phosphate Dehydrogenase Deficiency, New England Journal of Medicine, 378(1), 60–71. doi:10.1056/nejmra1708111pl_PL
dc.referencesMangalassary, S. (2016). Indian cuisine—the cultural connection. In Indigenous culture, education and globalization (pp. 119–134): Springerpl_PL
dc.referencesMapy i dane statystyczne imigrantów i służb migracyjnych Polski. (2020). Pobrane z https://migracje. gov.pl/. Data dostępu: 10.07.2020pl_PL
dc.referencesMiller, L. J. i Lu, W. (Producer) (2019). These Are the World’s Healthiest Nations. Economicspl_PL
dc.referencesMustalahti, K., Catassi, C., Reunanen, A., Fabiani, E., Heier, M., McMillan, S., . . . Mäki, M. (2010). The prevalence of celiac disease in Europe: results of a centralized, international mass screening project, Annals of Medicine, 42(8), 587–595. doi:10.3109/07 853890.2010.505931pl_PL
dc.referencesPawlak, R., Berger, J. i Hines, I. (2018). Iron Status of Vegetarian Adults: A Review of Literature, American Journal of Lifestyle Medicine, 12(6), 486–498. doi:10.1177/1559827616682933pl_PL
dc.referencesPawlak, R., Parrott, S. J., Raj, S., Cullum-Dugan, D. i Lucus, D. (2013). How prevalent is vitamin B(12) deficiency among vegetarians? Nutrition Reviews, 71(2), 110–117. doi:10.1111/nure.12001pl_PL
dc.referencesPounis, G., Castelnuovo, A. D., Costanzo, S., Persichillo, M., Bonaccio, M., Bonanni, A., Iacoviello, L.(2016). Association of pasta consumption with body mass index and waist-to-hip ratio: results from Moli-sani and INHES studies. Nutrition & Diabetes, 6(7), e218. doi:10.1038/nutd.2016.20pl_PL
dc.referencesPrzyłęcki, P. (2017). Żydzi u lekarza, Medycyna po Dyplomie, 6, 73–82.pl_PL
dc.referencesSaban-Ruiz, J., Fabregate-Fuente, M., FabregateFuente, R., Andres-Castillo, A., Palomino-Antolin, A., Barrio-Carreras, D., . . . Andres-Lacueva, C. (2017). Iberian Cured-Ham Consumption Improves Endothelial Function in Healthy Subjects, Journal of Nutrition, Health & Aging, 21(10), 1277–1283. doi:10.1007/s12603-016-0848-1pl_PL
dc.referencesTrepanowski, J. F. i Bloomer, R. J. (2010). The impact of religious fasting on human health, Nutrition Journal, 9, 57. doi:10.1186/1475-2891-9-57pl_PL
dc.disciplinenauki o zdrowiupl_PL
dc.disciplinenauki socjologicznepl_PL


Pliki tej pozycji

Thumbnail
Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe