dc.contributor.author | Chrząstek, Zuzanna | |
dc.contributor.author | Guligowska, Agnieszka | |
dc.date.accessioned | 2022-06-13T15:07:37Z | |
dc.date.available | 2022-06-13T15:07:37Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.identifier.issn | 2300-1690 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/42114 | |
dc.description.abstract | Praca dietetyka z pacjentem dotyczy głównie jego nawyków i zwyczajów żywieniowych. Najczęściej wynikają one z tradycji rodzinnych bądź uwarunkowań kulturowych. Zalecenia żywieniowe oraz zasady dietoterapii, z którymi dietetyk zapoznaje się podczas procesu kształcenia, są zwyczajowo dostosowane do tradycyjnego profilu Polaka. Tymczasem rozwijająca się mobilność społeczeństw sprawia, że coraz częściej w gabinecie dietetycznym pojawiają się osoby, które mają zróżnicowane uwarunkowania kulturowe, światopoglądowe, religijne, a także fizjologiczne. Tego typu wyzwania są coraz powszechniej spotykane. Mogą one dotyczyć na przykład zaleceń dla pacjenta z anemią, który jest wegetarianinem. Powiększa się także dostępność w polskich sklepach produktów spożywczych z całego świata, co z jednej strony pozwala obcokrajowcom na wykonywanie tradycyjnych potraw, z drugiej natomiast stanowi
inspirację dla mieszkańców naszego kraju.
Wyzwania te wskazują na potrzebę włączenia do procesu kształcenia dietetyków modułu obejmującego wiedzę o wielokulturowości, kuchniach świata i zasadach religijnych wpływających na sposób odżywiania się. Ułatwi to tworzenie alternatywnych zaleceń dla pacjentów reprezentujących odmienne środowiska kulturowe, przy uwzględnieniu ich zwyczajów żywieniowych. Warto również położyć nacisk na naukę języków obcych oraz na pogłębienie umiejętności tworzenia zaleceń żywieniowych dla pacjentów z innych państw. Pozwoli to zniwelować trudności wynikające z wielokulturowości. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Katedra Socjologii Polityki i Moralności, Wydział Ekonomiczno-Socjologiczny | pl_PL |
dc.relation.ispartofseries | Władza Sądzenia;16 | |
dc.rights | Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ | * |
dc.subject | dietoterapia | pl_PL |
dc.subject | nawyki żywieniowe | pl_PL |
dc.subject | kuchnia świata | pl_PL |
dc.subject | wielokulturowość | pl_PL |
dc.title | Wielokulturowość jako wyzwanie dla dietetyka | pl_PL |
dc.type | Article | pl_PL |
dc.page.number | 130-139 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Klinika Geriatrii, Uniwersytet Medyczny w Łodzi | pl_PL |
dc.contributor.authorBiographicalnote | Mgr Zuzanna Chrząstek – magister dietetyk, doktorantka w Klinice Geriatrii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Zuzanna stale poszerza swoją wiedzę i umiejętności pracując przy realizacji projektów naukowych oceniających wpływ żywienia na starzenie się ludzkiego organizmu. W pracy zawodowej zwraca przede wszystkim uwagę na edukację żywieniową i poszerzanie wiedzy pacjentów. Czynnie uczestniczy w życiu uczelni prowadząc zajęcia ze studentami. Nieustannie poszerza wiedzą i umiejętności uczestnicząc
(także czynnie) w wielu kursach i konferencjach. Poza dietetyką i żywieniem jej zainteresowania to
przede wszystkim jazda konna. | pl_PL |
dc.contributor.authorBiographicalnote | Dr n. o zdr. inż. Agnieszka Guligowska – doktor nauk o zdrowiu, dietetyk, promotor zasad zdrowego odżywiania. Absolwentka warszawskiego SGGW i UŁ UMED w Łodzi. Obecnie w ramach projektów naukowych prowadzi w Klinice Geriatrii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi badania w zakresie wpływu
diety na proces starzenia się organizmu ludzkiego. Członek towarzystw naukowych. Od 20 lat
profesjonalnie zajmuje się dietoterapią. Pracując z pacjentem stosuje wyłącznie spersonalizowane
podejście, łącząc doradztwo ze skuteczną edukacją. Ma wieloletnie doświadczenie w edukacji
osób dorosłych. Prowadziła wykłady dla łódzkich uczelni wyższych, Uniwersytetów Trzeciego
Wieku, domów kultury, stowarzyszeń i fundacji. Nieustannie pogłębia wiedzę i doskonali warsztat
uczestnicząc w szkoleniach i konferencjach. | pl_PL |
dc.references | 155th Report of the General Conference of Seventhday Adventists for 2017 (2019). Pobrane z https:// documents.adventistarchives.org/Statistics/ASR/ ASR2019.pdf | pl_PL |
dc.references | Badave, M. (2007). Kulinarny Atlas Świata: Indie północne, południowe i środkowe, Bezpłatny dodatek do Gazety Wyborczej. | pl_PL |
dc.references | Bang, H. O., Dyerberg, J. i Sinclair, H. M. (1980). The composition of the Eskimo food in north western Greenland, American Journal of Clinical Nutrition, 33(12), 2657-2661. doi:10.1093/ajcn/33.12.2657 | pl_PL |
dc.references | DiNicolantonio, J. J. (2016). Increase in the intake of refined carbohydrates and sugar may have led to the health decline of the Greenland Eskimos, Open Heart, 3(2), e000444. doi:10.1136/ openhrt-2016-000444 | pl_PL |
dc.references | DiNicolantonio, J. J. i Lucan, S. C. (2014). The wrong white crystals: not salt but sugar as aetiological in hypertension and cardiometabolic disease, Open Heart, 1(1), e000167. doi:10.1136/ openhrt-2014-000167 | pl_PL |
dc.references | Dubey, K. G. (2011). The Indian Cuisine. New Delhi: PHI Learning Private Limited | pl_PL |
dc.references | Dziekan, M. M. (2020). Dzieje kultury arabskiej. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. | pl_PL |
dc.references | Goff, L. M., Whyte, M. B., Samuel, M. i Harding, S. V. (2016). Significantly greater triglyceridemia in Black African compared to White European men following high added fructose and glucose feeding: a randomized crossover trial, Lipids in Health and Disease, 15(1), 145. doi:10.1186/ s12944-016-0315-3 | pl_PL |
dc.references | Goh, L. H., Mohd Said, R. i Goh, K. L. (2018). Lactase deficiency and lactose intolerance in a multiracial Asian population in Malaysia, JGH Open, 2(6), 307–310. doi:10.1002/jgh3.12089 | pl_PL |
dc.references | Kastoryano, R. (2018). Multiculturalism and interculturalism: redefining nationhood and solidarity, Comparative Migration Studies, 6(1), 17. doi:10.1186/s40878-018-0082-6 | pl_PL |
dc.references | Kondrat, K. (2015). Kuchnia jako sztuka przekazywania tradycji kulturowej. Idee, wartości, rozwiązania praktyczne, Zeszyty Naukowe. Turystyka i Rekreacja, 15(1), 10. | pl_PL |
dc.references | Krogh, A. i Krogh, M. (1913). A study of the diet and metabolism of Eskimos undertaken in 1908 on an expedition to Greenland, Medd Grenland, 51, 1–52. Pobrane z https://archive.org/details/ meddelelseromgr511915denm/mode/2up | pl_PL |
dc.references | Le, L. T. i Sabaté, J. (2014). Beyond meatless, the health effects of vegan diets: findings from the Adventist cohorts, Nutrients, 6(6), 2131–2147. doi:10.3390/nu6062131 | pl_PL |
dc.references | Lohi, S., Mustalahti, K., Kaukinen, K., Laurila, K., Collin, P., Rissanen, H., . . . Mäki, M. (2007). Increasing prevalence of coeliac disease over time. Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 26(9), 1217-1225. doi:10.1111/j.1365-2036.2007.03502.x | pl_PL |
dc.references | Luzzatto, L. i Arese, P. (2018). Favism and Glucose6-Phosphate Dehydrogenase Deficiency, New England Journal of Medicine, 378(1), 60–71. doi:10.1056/nejmra1708111 | pl_PL |
dc.references | Mangalassary, S. (2016). Indian cuisine—the cultural connection. In Indigenous culture, education and globalization (pp. 119–134): Springer | pl_PL |
dc.references | Mapy i dane statystyczne imigrantów i służb migracyjnych Polski. (2020). Pobrane z https://migracje. gov.pl/. Data dostępu: 10.07.2020 | pl_PL |
dc.references | Miller, L. J. i Lu, W. (Producer) (2019). These Are the World’s Healthiest Nations. Economics | pl_PL |
dc.references | Mustalahti, K., Catassi, C., Reunanen, A., Fabiani, E., Heier, M., McMillan, S., . . . Mäki, M. (2010). The prevalence of celiac disease in Europe: results of a centralized, international mass screening project, Annals of Medicine, 42(8), 587–595. doi:10.3109/07 853890.2010.505931 | pl_PL |
dc.references | Pawlak, R., Berger, J. i Hines, I. (2018). Iron Status of Vegetarian Adults: A Review of Literature, American Journal of Lifestyle Medicine, 12(6), 486–498. doi:10.1177/1559827616682933 | pl_PL |
dc.references | Pawlak, R., Parrott, S. J., Raj, S., Cullum-Dugan, D. i Lucus, D. (2013). How prevalent is vitamin B(12) deficiency among vegetarians? Nutrition Reviews, 71(2), 110–117. doi:10.1111/nure.12001 | pl_PL |
dc.references | Pounis, G., Castelnuovo, A. D., Costanzo, S., Persichillo, M., Bonaccio, M., Bonanni, A., Iacoviello, L.(2016). Association of pasta consumption with body mass index and waist-to-hip ratio: results from Moli-sani and INHES studies. Nutrition & Diabetes, 6(7), e218. doi:10.1038/nutd.2016.20 | pl_PL |
dc.references | Przyłęcki, P. (2017). Żydzi u lekarza, Medycyna po Dyplomie, 6, 73–82. | pl_PL |
dc.references | Saban-Ruiz, J., Fabregate-Fuente, M., FabregateFuente, R., Andres-Castillo, A., Palomino-Antolin, A., Barrio-Carreras, D., . . . Andres-Lacueva, C. (2017). Iberian Cured-Ham Consumption Improves Endothelial Function in Healthy Subjects, Journal of Nutrition, Health & Aging, 21(10), 1277–1283. doi:10.1007/s12603-016-0848-1 | pl_PL |
dc.references | Trepanowski, J. F. i Bloomer, R. J. (2010). The impact of religious fasting on human health, Nutrition Journal, 9, 57. doi:10.1186/1475-2891-9-57 | pl_PL |
dc.discipline | nauki o zdrowiu | pl_PL |
dc.discipline | nauki socjologiczne | pl_PL |