Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorWiśniewska-Grabarczyk, Anna
dc.contributor.editorKuran, Michał
dc.date.accessioned2021-11-08T14:47:52Z
dc.date.available2021-11-08T14:47:52Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.citationWiśniewska-Grabarczyk A. Ż. M., Czy literatura potrafi „mówić kulinariami”? Na przykładzie kategorii starości i młodości, [w:] Starość i młodość w literaturze i kulturze, Kuran M. (red.), Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2016, s. 47-60, DOI: 10.18778/7969-662-8.04pl_PL
dc.identifier.isbn978-83-7969-662-8
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/39716
dc.description.abstractIn this paper I examine how culinary scenes correspond with categories of elderly and youth. Texts I analyse differ in terms and the amount of culinary aspects — from simple enumeration of side and main dishes to more detailed culinary scenes which are often remembered by the readers. The author of this paper is going to examine the ritual of tea brewing as performed by nubiles which is characteristic for the 19th century literature. The most important is to reveral causes and consequences of this ritual. In the second part of the paper there will be analysed socialist-realist novel, which depicts old and young people engaged in the act of eating. I debate whether the elderly and the youth are depicted similarly in the culinary context. Additionally, I devote some attention to gender differences.pl_PL
dc.description.sponsorshipUdostępnienie publikacji Wydawnictwa Uniwersytetu Łódzkiego finansowane w ramach projektu „Doskonałość naukowa kluczem do doskonałości kształcenia”. Projekt realizowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój; nr umowy: POWER.03.05.00-00-Z092/17-00.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiegopl_PL
dc.relation.ispartofKuran M. (red.), Starość i młodość w literaturze i kulturze, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2016;
dc.relation.ispartofseriesAnalecta Literackie i Językowe;5
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectkulinaria w literaturzepl_PL
dc.subjectmotyw jedzeniapl_PL
dc.subjectkultura stołupl_PL
dc.subjectliteratura tendencyjnapl_PL
dc.subjectliteratura socrealistycznapl_PL
dc.subjectcuisine in literaturepl_PL
dc.subjecteating motivespl_PL
dc.subjectfood culturepl_PL
dc.subjectsocialist realism in literaturepl_PL
dc.titleCzy literatura potrafi „mówić kulinariami”? Na przykładzie kategorii starości i młodościpl_PL
dc.title.alternativeCan Literature „speak culinary”? On Example of Categories of Elderly and Youthpl_PL
dc.typeBook chapterpl_PL
dc.rights.holder© Copyright by Authors, Łódź 2016; © Copyright for this edition by Uniwersytet Łódzki, Łódź 2016pl_PL
dc.page.number47-60pl_PL
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Łódzkipl_PL
dc.identifier.eisbn978-83-7969-953-7
dc.contributor.authorBiographicalnoteAnna Ż.M. Wiśniewska-Grabarczyk — jej zainteresowania skupiają się na literaturze obszarów trzecich (ze szczególnym uwzględnieniem literatury kulinarnej) oraz cenzurze okresu PRL-u. W 2015 roku ukażą się jej studia w „Przeglądzie Orientalistycznym” (Pragmatographia de legitimo usu ambrozji tureckiej, czyli rozważania Tadeusza Krusińskiego o kawie), w „Dziejach Najnowszych” (recenzja tomu „Nie należy dopuszczać do publikacji”. Cenzura w PRL, red. G. Gzella i J. Gzella) oraz w „Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica” ((Nie)cenzuralne gry PRL-u z kuchnią. Na przykładzie prasy łódzkiej). Wygłosiła dotąd referaty na siedmiu konferencjach ogólnopolskich. Czynnie uczestniczy w życiu studenckim: była m.in. zastępcą przewodniczącego Koła Miłośników Oświecenia oraz redagowała Biuletyn Dialektologiczny. Od sierpnia 2014 roku współpracuje z Muzeum Ziemi Nadnoteckiej przy projekcie badawczym mającym na celu zbieranie i opracowanie przepisów kulinarnych napływowej ludności okolic Trzcianki. Przedsięwzięcie zwieńczyła książka poprzedzona jej wstępem pt. Pamięć smaku mieszkańców Trzcianki i okolic. Prace popularnonaukowe ogłaszała m.in. w „Kuchni. Magazynie dla Smakoszy” (Kawa, kobiety i śpiew, Podekscytowana świnia, czyli jak futuryści prześladowali makaron). Była także jurorką na Festiwalu Dobrego Smaku. Opublikowała kilka recenzji i omówień czasopism i książek m.in. w „Gazecie Wyborczej”, Krytyce Politycznej, Kulturze Liberalnej, Witrynie Czasopism, „Rymsie”, Femce, Polygamii. W 2 011 roku w „Twórczości” ogłosiła swój debiut prozatorski — Miniatury kulinarne.pl_PL
dc.referencesBrandys K., Obywatele, Warszawa 1955.pl_PL
dc.referencesDickens K., Dzieje, przygody, doświadczenia i zapiski Dawida Copperfielda, juniora rodem z Blunderstone (których nigdy ogłaszać drukiem nie zamierzał), przekł. W. Zyndram-Kościałowska, Warszawa 1967.pl_PL
dc.referencesKonwicki T., Przy budowie, Warszawa 1950.pl_PL
dc.referencesOrzeszkowa E., Pan Graba, Lwów 1872.pl_PL
dc.referencesTaż, Rodzina Brochwiczów, Warszawa 1885.pl_PL
dc.referencesTaż, Wesoła teoria i smutna praktyka. Opowiadanie, Warszawa 1966.pl_PL
dc.referencesPierzchała J., Dziewczyna, Warszawa 1952.pl_PL
dc.referencesPrus B., Lalka, Warszawa 1964.pl_PL
dc.referencesSzymborska W., Dlatego żyjemy, Warszawa 1952.pl_PL
dc.referencesŚcibor-Rylski A., Węgiel, Warszawa 1950.pl_PL
dc.referencesBarthes R., Befsztyk i frytki, [w:] tenże, Mit i znak. Eseje, Warszawa 1970, s. 69–71.pl_PL
dc.referencesBąbel A.M., Muza z warząchwią. Uwagi o literaturze i kulinariach, Warszawa 2004.pl_PL
dc.referencesBrzóstowicz M., „W sześcioletnim planie trzeba szczęśliwych rodzin”. O wizerunku rodziny w prozie realizmu socjalistycznego, „Pamiętnik Literacki” 1995, z. 3, s. 45–68.pl_PL
dc.referencesChiba K., Japanese women, class and the tea ceremony. The voices of tea practitioners in northern Japan, London–New York 2011.pl_PL
dc.referencesFiedoruk A., Prywatne smaki PRL-u, Poznań 2011.pl_PL
dc.referencesGłowiński M., Rytuał i demagogia. Trzynaście szkiców o sztuce zdegradowanej, Warszawa 1992.pl_PL
dc.referencesGrądziel-Wójcik J., Erotyzm jedzenia, [online], dostęp 3 sierpnia 2015, dostępny <http://www.sensualnosc.ibl.waw.pl/pl/articles/erotyzm-jedzenia-583/>pl_PL
dc.referencesHohenegger B., Liquid jade. The story of tea from East to West, New York 2006.pl_PL
dc.referencesIhnatowicz I. i inni, Społeczeństwo polskie od X do XX wieku, wyd. 3, Warszawa 1996.pl_PL
dc.referencesKalinowska-Witek B., W rodzinie i dla rodziny… Edukacja dziewcząt na przełomie XIX i XX wieku w wybranych czasopismach Królestwa Polskiego, Lublin 2012.pl_PL
dc.referencesKierczyńska M., Spór o realizm. Szkice krytyczne, Warszawa 1951.pl_PL
dc.referencesLévi-Strauss C., Trójkąt kulinarny, przekł. S. Cichowicz, „Twórczość” 1972, nr 2, s. 71–80.pl_PL
dc.referencesMori B. L. R., The tea ceremony: a transformed Japanese ritual, „Gender and Society” 1991, t. 5, nr 1, s. 86–97.pl_PL
dc.referencesNim będzie zapomniana. Szkice o kulturze PRL-u, red. S. Bednarek, Wrocław 1997.pl_PL
dc.referencesPokarmy i jedzenie w kulturze. Tabu, dieta, symbol, red. K. Łeńska-Bąk, Opole 2007.pl_PL
dc.referencesRodzina — prywatność — intymność. Dzieje rodziny w kontekście europejskim, red. D. Kałwa, A. Walaszek, A. Żarnowska, Warszawa 2005.pl_PL
dc.referencesSałdecka K., „Żyjemy wciąż jeszcze na rusztowaniach...” Wizerunek kobiety w polskich powieściach doby realizmu socjalistycznego, Toruń 2013.pl_PL
dc.referencesSłownik realizmu socjalistycznego, red. Z. Łapiński, W. Tomasik, Kraków 2004.pl_PL
dc.referencesSmulski J., Od Szczecina do... Października. Studia o literaturze polskiej lat pięćdziesiątych, Toruń 2002.pl_PL
dc.referencesSzymanderska H., Herbata, Warszawa 2004.pl_PL
dc.referencesTarasiewicz K., Kawa i herbata na ziemiach polskich. Handel, konsumpcja, obyczaje, Warszawa 2009.pl_PL
dc.referencesW. Tomasik, Słowo o socrealizmie. Szkice, Bydgoszcz 1991.pl_PL
dc.referencesWenland E., Kawa, herbata i czekolada. Nowe napoje w osiemnastowiecznej Rzeczypospolitej — ich wpływ na życie codzienne, Toruń 2008.pl_PL
dc.referencesWilkoń T., Polska poezja socrealistyczna w latach 1949–1955, Gliwice 1992.pl_PL
dc.referencesW kuchni i za stołem. Dystanse i przenikanie kultur, red. T. Stegner, Gdańsk 2003.pl_PL
dc.referencesYong L., The Dutch East India Company’s tea trades with China: 1757–1781, Leiden; Boston: Brill, 2007.pl_PL
dc.referencesŻyromski M., XIX-wieczna rodzina polska, „Roczniki Socjologii Rodziny. Studia socjologiczne oraz interdyscyplinarne”, red. Z. Tyszka, R. 12:2000, s. 173–188.pl_PL
dc.identifier.doi10.18778/7969-662-8.04
dc.disciplinefilozofiapl_PL
dc.disciplineliteraturoznawstwopl_PL


Pliki tej pozycji

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe