| dc.contributor.author | Wiśniewska-Grabarczyk, Anna | |
| dc.contributor.editor | Kuran, Michał | |
| dc.date.accessioned | 2021-11-08T14:47:52Z | |
| dc.date.available | 2021-11-08T14:47:52Z | |
| dc.date.issued | 2016 | |
| dc.identifier.citation | Wiśniewska-Grabarczyk A. Ż. M., Czy literatura potrafi „mówić kulinariami”? Na przykładzie kategorii starości i młodości, [w:] Starość i młodość w literaturze i kulturze, Kuran M. (red.), Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2016, s. 47-60, DOI: 10.18778/7969-662-8.04 | pl_PL |
| dc.identifier.isbn | 978-83-7969-662-8 | |
| dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/39716 | |
| dc.description.abstract | In this paper I examine how culinary scenes correspond with categories of elderly and youth. Texts I analyse differ in terms and the amount of culinary aspects — from simple enumeration of side and main dishes to more detailed culinary scenes which are often remembered by the readers. The author of this paper is going to examine the ritual of tea brewing as performed by nubiles which is characteristic for the 19th century literature. The most important is to reveral causes and consequences of this ritual. In the second part of the paper there will be analysed socialist-realist novel, which depicts old and young people engaged in the act of eating. I debate whether the elderly and the youth are depicted similarly in the culinary context. Additionally, I devote some attention to gender differences. | pl_PL |
| dc.description.sponsorship | Udostępnienie publikacji Wydawnictwa Uniwersytetu Łódzkiego finansowane w ramach projektu „Doskonałość naukowa kluczem do doskonałości kształcenia”. Projekt realizowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój; nr umowy: POWER.03.05.00-00-Z092/17-00. | pl_PL |
| dc.language.iso | pl | pl_PL |
| dc.publisher | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego | pl_PL |
| dc.relation.ispartof | Kuran M. (red.), Starość i młodość w literaturze i kulturze, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2016; | |
| dc.relation.ispartofseries | Analecta Literackie i Językowe;5 | |
| dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe | * |
| dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
| dc.subject | kulinaria w literaturze | pl_PL |
| dc.subject | motyw jedzenia | pl_PL |
| dc.subject | kultura stołu | pl_PL |
| dc.subject | literatura tendencyjna | pl_PL |
| dc.subject | literatura socrealistyczna | pl_PL |
| dc.subject | cuisine in literature | pl_PL |
| dc.subject | eating motives | pl_PL |
| dc.subject | food culture | pl_PL |
| dc.subject | socialist realism in literature | pl_PL |
| dc.title | Czy literatura potrafi „mówić kulinariami”? Na przykładzie kategorii starości i młodości | pl_PL |
| dc.title.alternative | Can Literature „speak culinary”? On Example of Categories of Elderly and Youth | pl_PL |
| dc.type | Book chapter | pl_PL |
| dc.rights.holder | © Copyright by Authors, Łódź 2016; © Copyright for this edition by Uniwersytet Łódzki, Łódź 2016 | pl_PL |
| dc.page.number | 47-60 | pl_PL |
| dc.contributor.authorAffiliation | Uniwersytet Łódzki | pl_PL |
| dc.identifier.eisbn | 978-83-7969-953-7 | |
| dc.contributor.authorBiographicalnote | Anna Ż.M. Wiśniewska-Grabarczyk — jej zainteresowania skupiają się na literaturze obszarów trzecich (ze szczególnym uwzględnieniem literatury kulinarnej) oraz cenzurze okresu PRL-u. W 2015 roku ukażą się jej studia w „Przeglądzie Orientalistycznym” (Pragmatographia de legitimo usu ambrozji tureckiej, czyli rozważania Tadeusza Krusińskiego o kawie), w „Dziejach Najnowszych” (recenzja tomu „Nie należy dopuszczać do publikacji”. Cenzura w PRL, red. G. Gzella i J. Gzella) oraz w „Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica” ((Nie)cenzuralne gry PRL-u z kuchnią. Na przykładzie prasy łódzkiej). Wygłosiła dotąd referaty na siedmiu konferencjach ogólnopolskich. Czynnie uczestniczy w życiu studenckim: była m.in. zastępcą przewodniczącego Koła Miłośników Oświecenia oraz redagowała Biuletyn Dialektologiczny. Od sierpnia 2014 roku współpracuje z Muzeum Ziemi Nadnoteckiej przy projekcie badawczym mającym na celu zbieranie i opracowanie przepisów kulinarnych napływowej ludności okolic Trzcianki. Przedsięwzięcie zwieńczyła książka poprzedzona jej wstępem pt. Pamięć smaku mieszkańców Trzcianki i okolic. Prace popularnonaukowe ogłaszała m.in. w „Kuchni. Magazynie dla Smakoszy” (Kawa, kobiety i śpiew, Podekscytowana świnia, czyli jak futuryści prześladowali makaron). Była także jurorką na Festiwalu Dobrego Smaku. Opublikowała kilka recenzji i omówień czasopism i książek m.in. w „Gazecie Wyborczej”, Krytyce Politycznej, Kulturze Liberalnej, Witrynie Czasopism, „Rymsie”, Femce, Polygamii. W 2 011 roku w „Twórczości” ogłosiła swój debiut prozatorski — Miniatury kulinarne. | pl_PL |
| dc.references | Brandys K., Obywatele, Warszawa 1955. | pl_PL |
| dc.references | Dickens K., Dzieje, przygody, doświadczenia i zapiski Dawida Copperfielda, juniora rodem z Blunderstone (których nigdy ogłaszać drukiem nie zamierzał), przekł. W. Zyndram-Kościałowska, Warszawa 1967. | pl_PL |
| dc.references | Konwicki T., Przy budowie, Warszawa 1950. | pl_PL |
| dc.references | Orzeszkowa E., Pan Graba, Lwów 1872. | pl_PL |
| dc.references | Taż, Rodzina Brochwiczów, Warszawa 1885. | pl_PL |
| dc.references | Taż, Wesoła teoria i smutna praktyka. Opowiadanie, Warszawa 1966. | pl_PL |
| dc.references | Pierzchała J., Dziewczyna, Warszawa 1952. | pl_PL |
| dc.references | Prus B., Lalka, Warszawa 1964. | pl_PL |
| dc.references | Szymborska W., Dlatego żyjemy, Warszawa 1952. | pl_PL |
| dc.references | Ścibor-Rylski A., Węgiel, Warszawa 1950. | pl_PL |
| dc.references | Barthes R., Befsztyk i frytki, [w:] tenże, Mit i znak. Eseje, Warszawa 1970, s. 69–71. | pl_PL |
| dc.references | Bąbel A.M., Muza z warząchwią. Uwagi o literaturze i kulinariach, Warszawa 2004. | pl_PL |
| dc.references | Brzóstowicz M., „W sześcioletnim planie trzeba szczęśliwych rodzin”. O wizerunku rodziny w prozie realizmu socjalistycznego, „Pamiętnik Literacki” 1995, z. 3, s. 45–68. | pl_PL |
| dc.references | Chiba K., Japanese women, class and the tea ceremony. The voices of tea practitioners in northern Japan, London–New York 2011. | pl_PL |
| dc.references | Fiedoruk A., Prywatne smaki PRL-u, Poznań 2011. | pl_PL |
| dc.references | Głowiński M., Rytuał i demagogia. Trzynaście szkiców o sztuce zdegradowanej, Warszawa 1992. | pl_PL |
| dc.references | Grądziel-Wójcik J., Erotyzm jedzenia, [online], dostęp 3 sierpnia 2015, dostępny <http://www.sensualnosc.ibl.waw.pl/pl/articles/erotyzm-jedzenia-583/> | pl_PL |
| dc.references | Hohenegger B., Liquid jade. The story of tea from East to West, New York 2006. | pl_PL |
| dc.references | Ihnatowicz I. i inni, Społeczeństwo polskie od X do XX wieku, wyd. 3, Warszawa 1996. | pl_PL |
| dc.references | Kalinowska-Witek B., W rodzinie i dla rodziny… Edukacja dziewcząt na przełomie XIX i XX wieku w wybranych czasopismach Królestwa Polskiego, Lublin 2012. | pl_PL |
| dc.references | Kierczyńska M., Spór o realizm. Szkice krytyczne, Warszawa 1951. | pl_PL |
| dc.references | Lévi-Strauss C., Trójkąt kulinarny, przekł. S. Cichowicz, „Twórczość” 1972, nr 2, s. 71–80. | pl_PL |
| dc.references | Mori B. L. R., The tea ceremony: a transformed Japanese ritual, „Gender and Society” 1991, t. 5, nr 1, s. 86–97. | pl_PL |
| dc.references | Nim będzie zapomniana. Szkice o kulturze PRL-u, red. S. Bednarek, Wrocław 1997. | pl_PL |
| dc.references | Pokarmy i jedzenie w kulturze. Tabu, dieta, symbol, red. K. Łeńska-Bąk, Opole 2007. | pl_PL |
| dc.references | Rodzina — prywatność — intymność. Dzieje rodziny w kontekście europejskim, red. D. Kałwa, A. Walaszek, A. Żarnowska, Warszawa 2005. | pl_PL |
| dc.references | Sałdecka K., „Żyjemy wciąż jeszcze na rusztowaniach...” Wizerunek kobiety w polskich powieściach doby realizmu socjalistycznego, Toruń 2013. | pl_PL |
| dc.references | Słownik realizmu socjalistycznego, red. Z. Łapiński, W. Tomasik, Kraków 2004. | pl_PL |
| dc.references | Smulski J., Od Szczecina do... Października. Studia o literaturze polskiej lat pięćdziesiątych, Toruń 2002. | pl_PL |
| dc.references | Szymanderska H., Herbata, Warszawa 2004. | pl_PL |
| dc.references | Tarasiewicz K., Kawa i herbata na ziemiach polskich. Handel, konsumpcja, obyczaje, Warszawa 2009. | pl_PL |
| dc.references | W. Tomasik, Słowo o socrealizmie. Szkice, Bydgoszcz 1991. | pl_PL |
| dc.references | Wenland E., Kawa, herbata i czekolada. Nowe napoje w osiemnastowiecznej Rzeczypospolitej — ich wpływ na życie codzienne, Toruń 2008. | pl_PL |
| dc.references | Wilkoń T., Polska poezja socrealistyczna w latach 1949–1955, Gliwice 1992. | pl_PL |
| dc.references | W kuchni i za stołem. Dystanse i przenikanie kultur, red. T. Stegner, Gdańsk 2003. | pl_PL |
| dc.references | Yong L., The Dutch East India Company’s tea trades with China: 1757–1781, Leiden; Boston: Brill, 2007. | pl_PL |
| dc.references | Żyromski M., XIX-wieczna rodzina polska, „Roczniki Socjologii Rodziny. Studia socjologiczne oraz interdyscyplinarne”, red. Z. Tyszka, R. 12:2000, s. 173–188. | pl_PL |
| dc.identifier.doi | 10.18778/7969-662-8.04 | |
| dc.discipline | filozofia | pl_PL |
| dc.discipline | literaturoznawstwo | pl_PL |