dc.contributor.author | Broniewska, Grażyna | |
dc.date.accessioned | 2019-05-29T11:09:36Z | |
dc.date.available | 2019-05-29T11:09:36Z | |
dc.date.issued | 2003 | |
dc.identifier.issn | 0867-5856 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/28745 | |
dc.description.abstract | The article is based on the Total Quality Management (TQM) philosophy assumption that “By satisfying the inside client's needs as fully as possible, we can equally satisfy the outside client’s needs". The author highlights the key role of the involvement and satisfaction on the part of hotel personnel in achieving the goals of the firm by giving examples from actual hotels. | pl_PL |
dc.description.abstract | Wychodząc z propagowanego w filozofii TQM (Total Quality Management) założenia, że ,Jak najlepsze zaspokojenie potrzeb klienta wewnętrznego jest podstawą do zaspokojenia na takim samym poziomie potrzeb klienta zewnętrznego” w artykule zwrócono uwagę na kluczową rolę zaangażowania i zadowolenia personelu w realizacji celów firmy, egzemplifikując rozważania analizą tego zagadnienia w hotelach. | pl_PL |
dc.language.iso | en | pl_PL |
dc.publisher | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego | pl_PL |
dc.relation.ispartofseries | Turyzm;2 | |
dc.subject | Total Quality Management | pl_PL |
dc.subject | inside and outside clients | pl_PL |
dc.subject | hotel services | pl_PL |
dc.subject | kompleksowe zarządzanie przez jakość | pl_PL |
dc.subject | klient wewnętrzny i zewnętrzny | pl_PL |
dc.subject | usługi hotelowe | pl_PL |
dc.title | Caring for both ‘Inside’ and ‘Outside’ Hotel Clients in Terms of Total Quality Management Philosophy | pl_PL |
dc.title.alternative | Dbałość o klienta wewnętrznego i zewnętrznego w hotelach w świetle filozofii zarządzania przez jakość | pl_PL |
dc.type | Article | pl_PL |
dc.page.number | 37-53 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Katedra Zarządzania, Uniwersytet Łódzki | pl_PL |
dc.references | Barcik R., Gajewska P., 2001, Zarządzanie jakością w sektorze usług hotelarskich, [w:] Zarządzanie wiedzą i informacją w procesie doskonalenia Jakości Skrzypek E. (red.), Materiały z konferencji naukowej, Kazimiera Dolny 30 XI-2 XII 2001 r., Wyd. UMCS, Lublin. | pl_PL |
dc.references | Bitner M. J., Booms B. H., Tetreault M. S., 1990, The service Encounter: Diagnosing Favorable and Unfavorable Incidents, „Journal of Marketing", January. | pl_PL |
dc.references | Bocho W., 1997, Marketing - Jakość w hotelarstwie. „Hotelarz.", nr 10. | pl_PL |
dc.references | Broniewska G., 2000, Identyfikacja i zaspakajanie potrzeb klienta wewnętrznego, „Problemy Jakości", nr 3. | pl_PL |
dc.references | Chojecki H., 1974, Optymalizacja jakości Metody psychologiczne, PWE, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Garbarski L., 1998, Zachowanie nabywców. PWE, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Gordon I. H., 2001, Relacje z klientem. Marketing partnerski, PWE, Warszawa, | pl_PL |
dc.references | Kachniewska M., 2002, Zarządzanie Jakością usług turystycznych, Wyd. Diffin, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Kaplan R. S., Norton D. P., 2001, Strategiczna karta wyników, PWN, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Kleniewski A., 2003, Osiem zasad zarządzania Jakością, „Problemy Jakości", nr 1. | pl_PL |
dc.references | Knowles T., 2001, Zarządzanie hotelarstwem i gastronomią, PWE, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Kornak S., 1994, Jak kierować hotelami i innymi obiektami usługowymi? Management i marketing w praktyce, Wyd. Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości. Łódź. | pl_PL |
dc.references | Mazur J., 2001. Zarządzanie marketingiem usług, Wyd. Diffin, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Nakata N., Ikezawa T., 1992, Działalność w zakresie sterowania Jakością w przemyśle hotelarskim i rekreacyjnym, [w:l Sterowanie jakością w przedsiębiorstwach Japońskich, IOPM „Orgmasz", Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Parasuraman A., Zeithaml V. A., Berry L., A., 1985, Conceptual Model of Service Qualityand iis implications for Future Research. „Journal of Marketing", no 49 - Fall. | pl_PL |
dc.references | Pląder D., 2000, Rynek usług hotelarskich a zadania personelu, „Hotelarz”, nr 6. | pl_PL |
dc.references | Rapacz A., 1996, Jakość usług strategicznym zagadnieniem współczesnego hotelarstwa, „Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu", nr 715. | pl_PL |
dc.references | Tarkowski M., 1992, Hotelarstwo, PWE. Warszawa | pl_PL |
dc.relation.volume | 13 | pl_PL |