dc.contributor.author | Bylok, Felicjan | |
dc.date.accessioned | 2018-09-24T05:45:48Z | |
dc.date.available | 2018-09-24T05:45:48Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.identifier.issn | 2300-1690 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/25817 | |
dc.description.abstract | Kwestie etyczne są coraz częściej obecne w dyskursie o współczesnej
konsumpcji. Autor podjął rozważania nad rozwojem perspektywy moralnej w konsumpcji.
Wskazał na relatywizm moralny wynikający ze zmian w obszarze konsumpcji. Bycie moralnym
konsumentem wiąże się z przestrzeganiem norm etycznych. Autor przedstawił propozycję
uniwersalnych norm etycznych regulujących zachowania ludzi w konsumpcji. Omówił podstawy
teoretyczne konsumpcji etycznej i dyskusję nad jej zakresem występowania w społeczeństwach
wysokorozwiniętych. We wnioskach przedstawił propozycje stymulowania konsumpcji etycznej
z jednej strony poprzez propagowanie nowych wzorów konsumpcji związanych z produktami
etycznymi wśród konsumentów, a z drugiej strony poprzez zachęcanie producentów do zwiększania
asortymentu produktów etycznych. | pl_PL |
dc.description.abstract | Ethical issues are increasingly present in
discussion on the contemporary consumption.
The subject of author’s interest in the
paper is a development of a moral perspective
in consumption. He focused his attention,
among other things, on moral relativism,
which became the result of changes taking
place in the field of consumption. Being an
ethical consumer is related to adherence to
specific ethical norms. The author presented
a proposition of universal ethical norms, which
can regulate social behaviors in the sphere of
consumption. He described both theoretical
aspects of ethical consumption as well as discussion
on its presence in developed societies.
In conclusion, he presented some propositions
related to stimulation of ethical consumption
by, on the one hand, propagation of ethical
patterns of consumption among consumers,
and, on the other hand, encouraging producers
to increase the number of ethical products. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Katedra Socjologii Polityki i Moralności, Wydział Ekonomiczno-Socjologiczny UŁ | pl_PL |
dc.relation.ispartof | Władza Sądzenia;13 | |
dc.rights | Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 3.0 Polska | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/pl/ | * |
dc.subject | konsumpcja | pl_PL |
dc.subject | handel | pl_PL |
dc.subject | etyka konsumpcji | pl_PL |
dc.subject | etyczna konsumpcja | pl_PL |
dc.subject | etyczny konsument | pl_PL |
dc.title | Moralność i konsumpcja etyczna: dyskusja nad wymiarami etycznymi w konsumpcji | pl_PL |
dc.type | Article | pl_PL |
dc.page.number | 193-206 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Politechnika Częstochowska | pl_PL |
dc.contributor.authorBiographicalnote | Felicjan Bylok – Prof. dr hab. Dyrektor Instytutu Socjologii i Psychologii Zarządzania, Prodziekan ds. Nauki Wydziału Zarządzania Politechniki Częstochowskiej. | pl_PL |
dc.references | Adamczyk, G. (2013). Moralność i konsumpcja we wspólczesnym społeczeństwie polskim. Lublin: Wydawnictwo KUL. | pl_PL |
dc.references | Adomaviciute, K. (2013). Relationship between utilitarian and hedonic consumer behavior and socially responsible consumption, Economics and Management, 18 (4), 754–760 | pl_PL |
dc.references | Alexander, S., Ussher, S. (2012). The Voluntary Simplicity Movement: A multi-national survey analysis in theoretical context, Journal of Consumer Culture, 12(1), 66–86 | pl_PL |
dc.references | Andorfer, V. A. (2013). Ethical Consumption in Germany: A Cross-Sectional Analysis of Determinants of Fair Trade Consumption (2000–2010), Journal of Sociology (Zeitschrift für Soziologie), 42(5), 424–443 | pl_PL |
dc.references | Barnett, C., Cafaro, P., Newholm, T. (2005). Philosophy and Ethical Consumption. W: R. Harrison, T. Newholm, D. Shaw (eds.) The Ethical Consumer. London: Sage. | pl_PL |
dc.references | Bauman, Z. (2006). Praca, konsumpcjonizm i nowi ubodzy. Kraków: Wydawnictwo WAM. | pl_PL |
dc.references | Baudrillard, J. (2006). Społeczeństwo konsumpcyjne. Jego mity i struktury. Warszawa: Wyd. Sic! | pl_PL |
dc.references | Bylok, F., Swadżba, U., Walczak-Duraj, D. (2016). Praca i konsumpcja w perspektywie tworzenia ładu aksjonormatywnego. Katowice: Wyd. Naukowe Śląsk. | pl_PL |
dc.references | Campbell, C. (1997). The Romantic Ethic and the Spirit of Modern Consumerism. Oxford: Blackwell. | pl_PL |
dc.references | Carrigan, M., Attalla, A. (2001). The Myth of the Ethical Consumer – Do Ethics Matter in Purchase Behavior? Journal of Consumer Marketing, 18(7),560–577. | pl_PL |
dc.references | Carrington, M. J., Neville, J., B. A., Whitwell, G. J. (2014). Lost in Translation: Exploring the Ethical Consumer Intention–Behavior Gap, Journal of Business Research, 67(1), 2759–2767. | pl_PL |
dc.references | Connolly, J., Prothero, A. (2003). Sustainable consumption: consumption, communities and consumption discourse, Consumption Markets and Culture, (6), 275–291 | pl_PL |
dc.references | Cortina, A. (2006). Ein Ethik des Konsum. Die Bürgerschaft des Verbrauchers in einer globalen Welt. W: P. Koslowski, B.P Priddat (hrsg.) Ethik des Konsum. München: Wilhelm Fink Verlag | pl_PL |
dc.references | Crane, A., Matten, D. (2004). Business Ethics. Oxford: OUP | pl_PL |
dc.references | Dant, T. (2007). Kultura materialna w rzeczywistości społecznej. Kraków: Wyd. Uniwersytetu Jagiellońskiego. | pl_PL |
dc.references | Dąbrowska, A., Bylok, F., Janoś-Kresło, M., Ozimek, I., Kiełczeswki, D. (2015). Kompetencje konsumentów. Innowacyjne zachowania. Zrównoważona konsumpcja. Warszawa: Wyd. PWE. | pl_PL |
dc.references | De Pelsmacker, P., Driesen, L., Rayp, G. (2005) Do Consumers Care about Ethics? Willingness to Pay for Fair-trade Coffee’, The Journal of Consumer Affairs, 39, 363–85 | pl_PL |
dc.references | Dedeoglu, A. O., Kazancoglu, I. (2012). Consumer Guilt: A model of Its Antecedents and Consequences, Ege Academic Review, 12(1), 9–22 | pl_PL |
dc.references | Delistavrou, A., Katrandjiev, H., Tilikidou, I. (2017). Understanding Ethical Consumption: Types and Antecedents, Economic Alternatives, (4), 612–632. | pl_PL |
dc.references | Devinney, T.M., Auge, P., Eckhardt, G. (2006). The Other CSR: Consumer Social Responsibility. Stanford: Social Innovation Review, No. Fall, 30–37 Pobrane z: http://www.ethicsworld.org/ corporatesocialresponsibility/PDF%20links/theothercsrssir.pdf | pl_PL |
dc.references | European Commission. (2012). Special Eurobarometer 389. Europeans attitudes towards food security, food quality and the countryside. Survey requested by the European Commission. Luksemburg: Directorate-General for Environment and co-ordinated by the Directorate General for Communication. Pobrane z: http://ec.europa.eu/ commfrontoffice/publicopinion/archives/ebs/ ebs_389_en.pdf | pl_PL |
dc.references | Hilton, M. (2004). The legacy of luxury, Journal of Consumer Culture 4(1), 101–123. | pl_PL |
dc.references | Lee, K., (2008). Opportunities for Green Marketing: Young Consumers, Marketing Intelligence & Planning, 26(6), 573–586. | pl_PL |
dc.references | Lewicka-Strzałecka, A. (2015). Mit społecznie odpowiedzialnego konsumenta. Marketing i Rynek, 10, 4–9 | pl_PL |
dc.references | Littrell, M. A., Dickson, M.A. (1999). Social Responsibility in the Global Market. Fair Trade of Cultural Products. Thousand Oaks, London: Sage Publications. | pl_PL |
dc.references | Long, M. A., Murrey, D. L. (2013). Ethical Consumption, Values Convergence/ Divergence and Community Development, Journal of Agricultural and Environmental Ethics, 26(2), 351–375 | pl_PL |
dc.references | Malone, S. (2012). Understanding the role of emotion in ethical consumption: a tourism context. PhD thesis. Nottingham: University of Nottingham | pl_PL |
dc.references | Manchiraju, S., Sadachar, A. (2014). Personal values and ethical fashion consumption, Journal of Fashion Marketing and Management, 18 (3), 357–377 | pl_PL |
dc.references | McCracken, G. (1992). Die Geschichte des Konsums: Ein Literaturüberblick und Leseführer. W: G. Rosenberger (red.) Konsum 2000. Veränderung im Verbraucheralltag. Frankfurt / M., New York: Verlag Campus | pl_PL |
dc.references | Miller, D. (2001). The poverty of morality, Journal of Consumer Culture 1(2), 225–243 | pl_PL |
dc.references | Muncy, J. A., Vitell, S. J. (1992). Consumer Ethics: an Investigation of the Ethical Beliefs of the Final Consumer, Journal of Business Research, 24, 297–311 | pl_PL |
dc.references | Newholm, T., Barnett, C., Cafaro, P. (2005). Philosophy and ethical consumption. W: R. Harrison, T. Newholm, Shaw D. (eds.), The Ethical Consumer. London: Sage Publications Ltd. | pl_PL |
dc.references | Niinimaäki, K. (2010). Eco-Clothing. Consumer Identity and Ideology, Sustainable Development, 18(3), 150–162 | pl_PL |
dc.references | Oil for Nothing Multinational Corporations, Environmental Destruction, Death and Impunity in The Niger Delta. Pobrano z: http://www.essentialaction.org/shell/Final_Report.pdf | pl_PL |
dc.references | Ortega y Gasset, J. (1982). Bunt mas i inne pisma socjologiczne. Warszawa: Wyd. PWN. | pl_PL |
dc.references | Pepper, M., Jackson, T., Uzzell, D. (2009). An Examination of the Values that Motivate Socially Conscious and Frugal Consumer Behaviours, International Journal of Consumer Studies, 33(2),126–136 | pl_PL |
dc.references | Polska Zielona Sieć. (2010). Odpowiedzialna konsumpcja wśród Polaków. Raport z badań. Pobrano z: http://www.ekonsument.pl/a700_odpowiedzialna_konsumpcja_wsrod_polakow_%E2%80%93_ wyniki_badan_pzs.html | pl_PL |
dc.references | Rogall, E. (2010). Ekonomia zrównoważonego rozwoju. Teoria i praktyka. Poznań: Wydawnictwo Zysk i S-ka. | pl_PL |
dc.references | Shaw, D., Clarke, I. (1999). Belief Formation in Ethical Consumer Groups: An Exploratory Study, Marketing Intelligence & Planning, 17 (2/3), 109–119. | pl_PL |
dc.references | Starr, M.A. (2009). The Social Economics of Ethical Consumption: Theoretical Considerations and Empirical Evidence? Journal of Socio-Economics, 38 (6), 916–925. | pl_PL |
dc.references | Szmigin, I., Carrigan, M. (2005). Exploring the dimensions of ethical consumption. Advances in Consumer Research, 7, 608–613. | pl_PL |
dc.references | Szmigin, I., Carrigan, M., O’Loughlin, D. (2007). Integrating ethical brands into our consumption lives, The Journal of Brand Management, 14 (5), 396–409 | pl_PL |
dc.references | Tallontire, A., Rentsendorj, E., Blowfield M. (2001). Ethical Consumers and Ethical TRADE: a Review of Current Literature, Policy Series 12, Natural Resources Institute, University of Greenwich, The University of Greenwich 2001 http://www. nri.org/projects/publications/policyseries/ PolicySeriesNo12.pdf (odczyt 25.11.2015) | pl_PL |
dc.references | Tanner, J. (1997). Industrialisierung, Rationalisierung und Wandel des Konsum – und Geschmackverhaltens im europäisch – amerikanisch Vergleich. W: H. Siegrist (hsg.) Europäische Konsumgeschichte: zur Gesellschafts – und Kulturgeschichte des Konsums (18. bis 20 Jahrhundert). Frankfurt/Main, New York: Campus Verlag. | pl_PL |
dc.references | Triodos Bank. (2017). Ethical Consumer Markets Report 2017. Pobrano z: http://www.ethicalconsumer.org/portals/0/downloads/ec%20markets%20 report%202017.pdf (pobrano 26.01.2018) | pl_PL |
dc.references | Varul, M.Z. (2009). Ethical Consumption: The Case of Fair Trade’, Kölner Zeitschrift für Soziologie und Sozialpsychologie, vol. Sonderheft 49, 366–385 | pl_PL |
dc.references | Weber, M. (1984). Szkice z socjologii religii. Warszawa: Książka i Wiedza | pl_PL |
dc.references | Zadek, S., Lingayah, S., Forstater, M. (1998). Social Labels: Tools for Ethical Trade. Luxembourg: European Commission. | pl_PL |