Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorKokoszko, Maciej
dc.contributor.authorJagusiak, Krzysztof
dc.date.accessioned2017-12-12T11:36:29Z
dc.date.available2017-12-12T11:36:29Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn1644-857X
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/23524
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiegopl_PL
dc.relation.ispartofseriesPrzegląd Nauk Historycznych;1
dc.titleKilka słów o wpływie chrześcijaństwa na obyczaje żywieniowe, czyli książka Béatrice Caseau, Nourritures terrestres, nourritures célestes: la culture alimentaire à Byzance, Amis du Centre d’Histoire et Civilisation de Byzance (Monographies 46), Paris 2015, ss. 399pl_PL
dc.typeArticlepl_PL
dc.rights.holderPrzegląd Nauk Historycznychpl_PL
dc.page.number[397]-418
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Łódzki, Wydział Filozoficzno-Historyczny, Instytut Historii, Katedra Historii Bizancjum
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Łódzki, Centrum Badań nad Historią i Kulturą Basenu Morza Śródziemnego i Europy Południowo-Wschodniej im. prof. Waldemara Cerana
dc.identifier.eissn2450-7660
dc.referencesAetii Amideni libri medicinales I–VIII, ed. A. Olivieri, Lipsiae–Berolini 1935–1950.pl_PL
dc.referencesApicius. A critical edition with an introduction and an English translation of the Latin recipe text Apicius, eds Ch. Grocock, S. Grainger, Blackawton–Totnes 2006.pl_PL
dc.referencesGaleni De compositione medicamentorum secundum locos libri X, [w:] Claudii Galeni opera omnia, ed. C.G. Kühn, vol. XII, Lipsiae 1826.pl_PL
dc.referencesGaleni De sanitate tuenda libri V, [w:] Claudii Galeni opera omnia, ed. C.G. Kühn, vol. VI, Lipsiae 1823.pl_PL
dc.referencesPedanii Dioscuridis Anazarbei De materia medica libri V, ed. M. Wellmann, vol. I–III, Berolini 1906–1914.pl_PL
dc.referencesTedoret z Cyru, Vitae, [w:] Theodoret de Cyr, L’histoire des moines de Syrie, eds P. Canivet, A. Leroy-Molinghen, vol. I–II, Paris 1977–1979.pl_PL
dc.referencesBazell D.M., Strife among the table-fellows: conflicting attitudes of early and medieval Christians toward the eating of meat, „Journal of the American Academy of Religion” 1997, vol. LXV, s. 73–99.pl_PL
dc.referencesBeck G.W. van, Frankiscence and myrrh in ancient South Arabia, „Journal of the American Oriental Society” 1959, vol. LXXVIII, s. 141–152.pl_PL
dc.referencesBeck G.W. van, Frankiscence and myrrh, „Biblical Archeologist” 1960, vol. XXIII, s. 69–95.pl_PL
dc.referencesBralewski S., Od obżarstwa do postu – praktykowanie wstrzemięźliwości od pokarmu przez chrześcijan do VII w., [w:] Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.), cz. II (Pokarm dla ciała i ducha), red. M. Kokoszko, Łódź 2014, s. 463–521.pl_PL
dc.referencesBralewski S., Praktykowanie postu w świetle historiografii kościelnej IV–V wieku, „Vox Patrum” 2013, t. XXXIII, s. 359–378.pl_PL
dc.referencesBraund D., Fish from the Black Sea: Classical Byzantium and the Greakness of trade, [w:] Food in antiquity, eds J. Wilkins, D. Harvey, M. Dobson, Exeter 1999, s. 162–171.pl_PL
dc.referencesCorvisier J.-N., Athenaeus, medicine and demography, [w:] Athenaeus and his world. Reading Greek culture in the Roman Empire, eds D. Braund, J. Wilkins, Exeter 2000, s. 492–502.pl_PL
dc.referencesCrostini B., What was kosher in Byzantium?, [w:] Eat, drink, and be merry (Luke 12:19) – Food and wine in Byzantium. Papers of the 37th Annual Spring Symposium of Byzantine Studies, in honour of Professor A.A.M. Bryer, eds L. Brubaker, K. Linardou, Aldershot 2007, s. 165–173.pl_PL
dc.referencesCrislip A.T., From monastery to hospital. Chritian monasticism and the transformation of health care in Late Antiquity, Ann Arbor 2005.pl_PL
dc.referencesDalby A., Dangerous tastes. The story of spices, Berkeley–Los Angeles, 2000.pl_PL
dc.referencesDalby A., Flavours of Byzantium, Blackawton–Totnes 2003.pl_PL
dc.referencesDalby A., Food in the ancient world from A to Z, London–New York 2003.pl_PL
dc.referencesDalby A., Tastes of Byzantium. The cousine of a legendary empire, London–New York 2010.pl_PL
dc.referencesDarmstaedter E., Ptisana: ein Beitrag zur Kenntnis der antiken Diaetetik, „Archeion” 1933, t. XV, s. 181–201.pl_PL
dc.referencesDembińska M., Diet: A comparison of food consumption between some eastern and western monasteries in the 4th–12th centuries, „Byzantion” 1985, vol. LV, s. 431–462.pl_PL
dc.referencesDietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.), cz. II (Pokarm dla ciała i ducha), red. M. Kokoszko, Łódź 2014.pl_PL
dc.referencesEat, drink, and be merry (Luke 12:19) – Food and wine in Byzantium. Papers of the 37th Annual Spring Symposium of Byzantine Studies, in honour of Professor A.A.M. Bryer, eds L. Brubaker, K. Linardou, Aldershot 2007.pl_PL
dc.referencesFeast, fast, or famine. Food and drink in Byzantium, eds W. Meyer, S. Trzcionka, Brisbane 2005.pl_PL
dc.referencesFlavours and delights. Tastes and pleasures of ancient and Byzantine cuisine, ed. I. Anagnostakis, Athens 2013.pl_PL
dc.referencesFlemming R., The physicians at the feast; the place of the medical knowledge at Athenaeus’ dinner-table, [w:] Athenaeus and his world. Reading Greek culture in the Roman Empire, eds D. Braund, J. Wilkins, Exeter 2000, s. 476–482.pl_PL
dc.referencesGourevitch D., Hicesius’ fish and chips. A plea for an edition of the fragments and testimonies of the Περὶ ὕλης, [w:] Athenaeus and his world. Reading Greek culture in the Roman Empire, eds D. Braund, J. Wilkins, Exeter 2000, s. 483–491.pl_PL
dc.referencesGrant M., Roman Cookery. Ancient recipes for modern kitchens, London 2002.pl_PL
dc.referencesGrimm V.E., From feasting to fasting. The evolution of sin: Attitudes to food in Late Antiquity, London–New York 1996.pl_PL
dc.referencesGroom N., Frankiscence and myrrh, London 1981.pl_PL
dc.referencesGrünbart M., Spartans and Sybarites at the Golden Horn: Food as necessity and/or luxury, [w:] Material culture and well-being in Byzantium (400–1453), eds M. Grünbart, E. Kislinger, A. Muthesius, D. Stathakopoulos, Wien 2007, s. 135–140.pl_PL
dc.referencesHatlie P., The monks and monasteries of Constantinople, ca. 350–850, Cambridge 2008.pl_PL
dc.referencesHill S., Bryer A., Byzantine porridge tracta, trachanás and trachana, [w:] Food in antiquity, eds J. Wilkins, D. Harvey, M. Dobson, Exeter 1999, s. 44–54.pl_PL
dc.referencesKaczor I., Deus, ritus, cultus. Studium na temat charakteru religii starożytnych Rzymian, Łódź 2012.pl_PL
dc.referencesKislinger E., Les chrétiens d’Orient: règles et réalites alimentaires dans le monde byzantin, [w:] Histoire de l’alimentation, eds J.-L. Flandrin, M. Montanari, Paris 1996, s. 325–344.pl_PL
dc.referencesKoder J., Gemüse in Byzanz. Die Versorgung Konstantinopels mit Frischgemüse im Lichte der Geoponika, Wien 1993.pl_PL
dc.referencesKokoszko M., Ryby i ich znaczenie w życiu codziennym ludzi późnego antyku i wczesnego Bizancjum (III–VII w.), Łódź 2005.pl_PL
dc.referencesKokoszko M., Smaki Konstantynopola, [w:] Konstantynopol – Nowy Rzym. Miasto i ludzie w okresie wczesnobizantyńskim, Warszawa 2011, s. 471–575.pl_PL
dc.referencesKokoszko M., Dybała J., Jagusiak K., Rzeźnicka Z., Chleb nieodpowiedni dla chrześcijan: moralne zalecenia Klemensa Aleksandryjskiego w konfrontacji z naukowymi ustaleniami Galena, „Vox Patrum” 2015, t. XXXV/LXIV, s. 249–291.pl_PL
dc.referencesKokoszko M., Dybała J., Jagusiak K., Rzeźnicka Z., Dieta mnichów syryjskich. Komentarz do terminu artos kachrydias (ἄρτος καχρυδίας) w Historia religiosa Teodoreta z Cyru, „Biblica et Patristica Thorunienisa” 2015, vol. XVIII, No. 3, s. 115–148.pl_PL
dc.referencesKokoszko M., Jagusiak K., Rzeźnicka Z., Cereals of antiquity and early Byzantine Times. Wheat and barley in medical sources (second to seventh centuries AD), transl. K. Włodarczyk, M. Zakrzewski, M. Zytka, Łódź 2014.pl_PL
dc.referencesKokoszko M., Rzeźnicka Z., Malábathron (μαλάβαθρον). Kilka uwag o roli Cinnamomum tamala w kuchni i medycynie antyku i Bizancjum w okresie pomiędzy I a VII w., „Przegląd Nauk Historycznych” 2016, R. XV, nr 1, s. 1–30.pl_PL
dc.referencesKoukoules F., Byzantinon trofai kai pota, „Epeteris Hetaireias Byzantinon Spoudon” 1941, t. XVII, s. 3–112.pl_PL
dc.referencesKoukoules F., Byzantinon bios kai politismos, t. V (Hai trofai kai ta pota…), Athènes 1952.pl_PL
dc.referencesPucci Donati F., Dieta, salute, calendari. Dal regime stagionale antico ai regimina mensium medievali: origine di un genere nella letterature medica occidentale, Spoleto 2007.pl_PL
dc.referencesRautman M.L., The daily life in the Byzantine Empire, Westpor 2006.pl_PL
dc.referencesScarborough J., Beans, Pythagoras, taboos, and ancient dietetics, „The Classical World” 1982, vol. LXXV, No. 6, s. 355–358.pl_PL
dc.referencesSimeonov G., Obst in Byzanz. Ein Beitrag zur Geschichte der Ernährung im östlichen Mittelmeeraum, Saarbrücken 2013.pl_PL
dc.referencesSimoons F.J., Plants of life, plants of death, Madison 1998.pl_PL
dc.referencesStoneman R., You are what you eat: diet and philosophical diaita in Athenaeus’ Deipnosophistae, [w:] Athenaeus and his world. Reading Greek culture in the Roman Empire, eds D. Braund, J. Wilkins, Exeter 2000, s. 413–422.pl_PL
dc.referencesTalbot A.-M., Mealtime in monasteries: the culture of the Byzantine refectory, [w:] Eat, drink, and be merry (Luke 12:19) – Food and wine in Byzantium. Papers of the 37th Annual Spring Symposium of Byzantine Studies, in honour of Professor A.A.M. Bryer, eds L. Brubaker, K. Linardou, Aldershot 2007, s. 109–125.pl_PL
dc.referencesWilkins J.M., Hill S., Food in the ancient world, Malden 2006.pl_PL
dc.contributor.authorEmailmmkokoszko@komandor.pl
dc.contributor.authorEmailjagusiak@biol.uni.lodz.pl
dc.identifier.doi10.18778/1644-857X.16.01.13
dc.relation.volume16pl_PL


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord