dc.contributor.author | Rytka, Joanna | |
dc.date.accessioned | 2017-07-24T06:31:56Z | |
dc.date.available | 2017-07-24T06:31:56Z | |
dc.date.issued | 1966 | |
dc.identifier.other | Rps1382 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/22351 | |
dc.description | Celem pracy było uzyskanie dodatkowych informacji o rodzaju grup czynnych aminokwasów, istotnych dla katalitycznego działania dehydrogenazy D-mleczanowej, która występuje w komórkach drożdży hodowanych w warunkach beztlenowych oraz dehydrogenazy L-mleczanowej występującej w komórkach drożdży hodowanych w warunkach tlenowych /cytochromu b₂/. Prowadzone dotychczas badania nad własnościami tych enzymów świadczą o obecności w ich centrum aktywnym grup imidazolowych
histydyny i tiolowych cysteiny. Jako metodę badania wybrano fotooksydację, podczas której oba wyżej wymienione aminokwasy
ulegają modyfikacji.W przedstawionej pracy starano się również uzyskać odpowiedź w jakiej mierze metody stosowane do modyfikacji enzymów krystalicznych przydatne są do badania enzymów tylko częściowo
oczyszczonych. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.subject | drożdże | pl_PL |
dc.subject | fotooksydacja | pl_PL |
dc.subject | dehydrogenaza mleczanowa | pl_PL |
dc.title | Badania centrum aktywnego dehydrogenez mleczanowych drożdży metodą fotooksydacji | pl_PL |
dc.type | PhD/Doctoral Dissertation | pl_PL |
dc.page.number | 95 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Uniwersytet Łódzki, Wydział Biologii i Nauk o Ziemi | pl_PL |
dc.dissertation.director | Łoza, Emil | |
dc.date.defence | 1966 | |