Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorRytka, Joanna
dc.date.accessioned2017-07-24T06:31:56Z
dc.date.available2017-07-24T06:31:56Z
dc.date.issued1966
dc.identifier.otherRps1382
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/22351
dc.descriptionCelem pracy było uzyskanie dodatkowych informacji o rodzaju grup czynnych aminokwasów, istotnych dla katalitycznego działania dehydrogenazy D-mleczanowej, która występuje w komórkach drożdży hodowanych w warunkach beztlenowych oraz dehydrogenazy L-mleczanowej występującej w komórkach drożdży hodowanych w warunkach tlenowych /cytochromu b₂/. Prowadzone dotychczas badania nad własnościami tych enzymów świadczą o obecności w ich centrum aktywnym grup imidazolowych histydyny i tiolowych cysteiny. Jako metodę badania wybrano fotooksydację, podczas której oba wyżej wymienione aminokwasy ulegają modyfikacji.W przedstawionej pracy starano się również uzyskać odpowiedź w jakiej mierze metody stosowane do modyfikacji enzymów krystalicznych przydatne są do badania enzymów tylko częściowo oczyszczonych.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.subjectdrożdżepl_PL
dc.subjectfotooksydacjapl_PL
dc.subjectdehydrogenaza mleczanowapl_PL
dc.titleBadania centrum aktywnego dehydrogenez mleczanowych drożdży metodą fotooksydacjipl_PL
dc.typePhD/Doctoral Dissertationpl_PL
dc.page.number95pl_PL
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Łódzki, Wydział Biologii i Nauk o Ziemipl_PL
dc.dissertation.directorŁoza, Emil
dc.date.defence1966


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord