dc.contributor.author | Dudek, Hanna | |
dc.contributor.author | Orłowski, Arkadiusz | |
dc.date.accessioned | 2016-03-22T11:25:20Z | |
dc.date.available | 2016-03-22T11:25:20Z | |
dc.date.issued | 2006 | |
dc.identifier.issn | 0208-6018 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/17516 | |
dc.description.abstract | Problem of clustering of European countries with respect to food consumption
is considered. Data related to average yearly per capita consumption of 14 main categories
of food products in 39 countries are collected and analysed. Food consumption data for two
years: 2000 and 1993 are elaborated. The year 2000 was because there are no more recent
data sets available. The year 1993 was chosen as a good reference point: data for that year
are the oldest complete. To perform a reasonable grouping of countries the cluster analysis
is performed. As a proper number of cluster is not known in advance, hierarchical methods
offered by statistical packages Statgraphics are used. The desirable number of clusters is
estimated by distance matrices analysis, dendrograms, and graphical representations of distance
between clusters with respect to different clustering stages. Squared Euclidean distance is used
as a measure of similarity. It is remarkable that all hierarchical methods applied in this paper,
apart from nearest neighborhood approach, lead to very similar classification results. Therefore
we believe that obtained results provide a valuable and objective insight into the problem of
diversification of food consumption in Europe. It has been verified that in spite of visible
changes in food consumption in investigated countries, sets of countries belonging to particular
clusters obtained for 2000 and for 1993 are almost indistinguishable. | pl_PL |
dc.description.abstract | W artykule rozważono zagadnienie pogrupowania państw europejskich ze względu na
konsumpcję żywności. Zgromadzono dane o rocznym spożyciu na osobę 14 głównych grup
produktów żywnościowych w 39 państwach. Dane dotyczą konsumpcji żywności w latach 2000
oraz 1993. W celu pogrupowania państw wykorzystano analizę skupień. Z uwagi na brak
przesłanek dotyczących liczby skupień zastosowano hierarchiczne metody aglomeracyjne, oprogramowane
w pakietach statystycznych Statgraphics. Liczbę skupień ustalono na podstawie
analizy macierzy odległości, dendrogramów oraz wykresów odległości skupień względem etapów
grupowania. Za miarę podobieństwa przyjęto kwadrat odległości euklidesowej. Ustalono, że
poza metodą najbliższego sąsiedztwa, wszystkie hierarchiczne metody aglomeracyjne prowadzą
do skupień o zbliżonym zestawie państw. Na podstawie wykonanej analizy skupień stwierdzono,
że mimo zmian w spożyciu produktów żywnościowych w poszczególnych krajach, zestawy
państw w otrzymanych skupieniach w roku 2000 i 1993 były niemal identyczne. | pl_PL |
dc.description.sponsorship | Zadanie pt. „Digitalizacja i udostępnienie w Cyfrowym Repozytorium Uniwersytetu Łódzkiego kolekcji czasopism naukowych wydawanych przez Uniwersytet Łódzki” nr 885/P-DUN/2014 zostało dofinansowane ze środków MNiSW w ramach działalności upowszechniającej naukę. | pl_PL |
dc.language.iso | en | pl_PL |
dc.publisher | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego | pl_PL |
dc.relation.ispartofseries | Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica;196 | |
dc.subject | food consumption | pl_PL |
dc.subject | cluster analysis | pl_PL |
dc.title | Clustering of European Countries with Respect to Food Consumption | pl_PL |
dc.title.alternative | Grupowanie państw europejskich ze względu na spożycie żywności | pl_PL |
dc.type | Article | pl_PL |
dc.rights.holder | © Copyright by Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2006 | pl_PL |
dc.page.number | 217-228 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Warsaw Agricultural University, Department of Econometrics and Informatics | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Polish Academy of Science, Warsaw Agricultural University and Institute of Physics, Department of Econometrics and Informatics | pl_PL |
dc.references | Dobosz M. (2001), Wspomagana komputerowo statystyczna analiza wyników badań, Akademicka Oficyna Wydawnicza EXIT, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Food Balance Sheet (2002), FAO, Roma. | pl_PL |
dc.references | Gulbicka B. (2000), Wyżywienie polskiego społeczeństwa tv ostatniej dekadzie X X wieku. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Kukuła K. (2000), Metoda unitaryzacji zerowanej, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Milligan G. W., Cooper M. C. (1985), “An Examination of Procedures for Determining the Number of Clusters in a Data Set” , Psychometrika, 50, 159-179. | pl_PL |
dc.references | Marek T. (1989), Analiza skupień w badaniach empirycznych. Metody SAHN, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Ostasiewicz W. (red.), (1999), Statystyczne metody analizy danych, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Wrocław. | pl_PL |
dc.references | Rószkiewicz M. (2002a), Metody ilościowe w badaniach marketingowych, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Rószkiewicz M. (2002b), Narzędzia statystyczne iv analizach marketingowych, Wydawnictwo C. H. Beck, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Timm N. H. (2002), Applied Multivariate Analysis, Springer-Verlag, New York. | pl_PL |