dc.contributor.author | Karpińska, Grażyna Ewa | |
dc.date.accessioned | 2016-03-21T09:28:32Z | |
dc.date.available | 2016-03-21T09:28:32Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.identifier.issn | 2450-5544 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/17505 | |
dc.description.abstract | The article recounts actions oriented at experiencing and reliving culinary
traditions, undertaken by the Local Action Group of the “Mroga” Society for
the Local Community Development.
The Society operates in five communes: Koluszki, Brzeziny, Dmosin, Jeżów and
Rogów, located in the north-eastern part of the current Łódź voivodeship, east of
the city of Łódź. In the past, this area, which bordered regions whose characteristic
features indicated their distinct regional identities (the Łęczyca Land and the Łowicz
Principality from the north, the Rawa Land from the east, the Opoczno and Piotrków
Lands from the south, and Łódź from the west), was devoid of definite features
typical to folk culture. Currently it is still an area which, due to the absence of a
consistent and enduring cultural foundation to refer to, cannot be described in the
categories of an ethnographic or geographic region. By following the tourist trail
laid by the Society, known as the “Appetite Trail”, I reconstruct the vision of what
the community resident in the five communes covered by the activity of the “Mroga”
Local Action Group defines as the region’s culinary tradition, and I deconstruct the
Group’s actions that reduce the tradition to the level of a tourist attraction. | pl_PL |
dc.language.iso | en | pl_PL |
dc.publisher | Polskie Towarzystwo Ludoznawcze | pl_PL |
dc.relation.ispartofseries | Łódzkie Studia Etnograficzne; | |
dc.subject | culinary tradition | pl_PL |
dc.subject | regional product | pl_PL |
dc.subject | the past and local remembrance | pl_PL |
dc.title | On the Appetite Trail | pl_PL |
dc.type | Article | pl_PL |
dc.rights.holder | Polskie Towarzystwo Ludoznawcze | pl_PL |
dc.page.number | 106-123 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej, Uniwersytet Łódzki | pl_PL |
dc.references | Barthes Roland. 1991: Mythologies. Transl. A. Lavers. New York: The Noonday Press. | pl_PL |
dc.references | Burszta Wojciech J. 2004: Różnorodność i tożsamość. Antropologia jako kulturowa refleksyjność. Poznań: Wydawnictwo Poznańskie. | pl_PL |
dc.references | Burszta Wojciech J., Kuligowski Waldemar. 2005: Sequel. Dalsze przygody kultury w globalnym świecie. Warszawa: Wydawnictwo Literackie Muza. | pl_PL |
dc.references | Edensor Tim. 2002: National Identity, Popular Culture and Everyday Life. Oxford – New York: Berg. | pl_PL |
dc.references | Giddens Anthony. 1996: The Consequences of Modernity. Cambridge: Polity Press. | pl_PL |
dc.references | Gomóła Anna. 2011: Tradycyjna kuchnia i dyskurs gastronomiczny. [In:] Tradycja dla współczesności. Ciągłość i zmiana. Vol. 4. Tradycja w kontekstach kulturowych. Eds. J. Adamowski, M. Wójcicka. Lublin, pp. 177–186. | pl_PL |
dc.references | Hobsbawm Eric. 2003: Inventing Traditions. [In:] The Invention of Tradition. Eds. E. Hobsbawm, T. O. Ranger. Cambridge, pp. 1–14. | pl_PL |
dc.references | Kajfosz Jan. 2009: O językowym i kulturowym konstruowaniu tradycji. [In:] Tradycja dla współczesności. Ciągłość i zmiana. Vol. 2. Tradycja w tekstach kultury. Eds. J. Adamowski, J. Styk. Lublin, pp. 79–88. | pl_PL |
dc.references | Karpińska Grażyna Ewa. 2013: Tradycje kulinarne na “Szlaku łaknienia”. [In:] Nie tylko o wsi… Szkice humanistyczne dedykowane Profesor Marii Wieruszewskiej-Adamczyk. Ed. D. Kasprzyk. Łódź, pp. 315–332. | pl_PL |
dc.references | Kowalska-Lewicka Anna. 1973: Tradycyjna produkcja masła w Polsce. [In:] Pożywienie ludności wiejskiej. Ed. A. Kowalska-Lewicka. Kraków, pp. 189–212. | pl_PL |
dc.references | Krajewski Marek. 2005: Kultury kultury popularnej. Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Adama Mickiewicza. | pl_PL |
dc.references | Kula Marcin. 2003: Wybór tradycji. Warszawa: Wydawnictwo DiG. | pl_PL |
dc.references | Kuligowski Waldemar. 2007: Antropologia współczesności. Wiele światów, jedno miejsce. Kraków: Universitas. | pl_PL |
dc.references | Lubaś Marcin. 2008: Tradycjonalizacje kultury. O zaletach i ograniczeniach koncepcji „tradycji wymyślonych”. [In:] Tworzenie i odtwarzanie kultury. Tradycja jako wymiar zmian społecznych. Studia z dziedziny antropologii społecznej. Eds. G. Kubica, M. Lubaś. Kraków, pp. 33–69. | pl_PL |
dc.references | Łeńska-Bąk Katarzyna. 2010: O pokarmach, smakach i utraconych znaczeniach. Historia kultury sub speciae culinaria. Opole: Uniwersytet Opolski, Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. | pl_PL |
dc.references | Nieroba Elżbieta, Czerner Anna, Szczepański Marek S. 2010: Flirty tradycji z popkulturą. Dziedzictwo kulturowe późnej nowoczesności. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe Scholar. | pl_PL |
dc.references | Shils Edward 1971: Tradition. “Comparative Studies in Society and History”, vol. 13, no. 2, pp. 122–159. – Special Issue on Tradition and Modernity (Apr., 1971). | pl_PL |
dc.references | Sulima Roch. 2001: Głosy tradycji. Warszawa: Wydawnictwo DiG. | pl_PL |
dc.references | Studnicki Grzegorz. 2009: Tradycja w procesie mityzacji. [In:] Tradycja dla współczesności. Ciągłość i zmiana. Vol. 1. Tradycja: wartości i przemiany. Eds. J. Adamowski, J. Styk. Lublin, pp. 30–44. | pl_PL |
dc.references | Szacka Barbara 2006: Czas przeszły, pamięć, mit. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe Scholar. | pl_PL |
dc.references | Szacki Jerzy. 2011: Tradycja. Warszawa: Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego. | pl_PL |
dc.references | Wadowski Dariusz. 2011: Mitologie lokalne jako współczesna postać nostalgii. [In:] Tradycja dla współczesności. Ciągłość i zmiana. Vol. 3. Tradycja w kontekstach społecznych. Eds. J. Styk, M. Dziekanowska. Lublin, pp. 235–248. | pl_PL |
dc.references | Willis Paul E. 2000: The Ethnographic Imagination. Oxford – Malden, Mass.: Polity Press. | pl_PL |
dc.references | Wieczorkiewicz Anna. 2008: Apetyt turysty. O doświadczaniu świata w podróży. Kraków: Universitas. | pl_PL |
dc.references | Wieczorkiewicz Anna, 2008: Tradycja w laboratorium turystyki. [In:] Przyszłość tradycji. Ed. S. Krzemień-Ojak. Białystok, pp. 203–215. | pl_PL |
dc.references | Zawistowicz-Adamska Kazimiera. 1962: Region łódzki (założenia dyskusyjne). “Literatura Ludowa”, no. 3, pp. 3–6. | pl_PL |
dc.relation.volume | 54 | pl_PL |
dc.contributor.translator | Michałowicz, Klaudyna | |