Effect of 2,3-DPG on the stability of isolated apo-α and apo-β chains of bovine hemoglobin
Oglądaj/ Otwórz
Data
1981Autor
Duda, Wirgiliusz
Hrabec, Zbigniew
Leyko, Wanda
Metadata
Pokaż pełny rekordStreszczenie
Uzyskane wyniki świadczą, że oderwanie wolnych i słabo związanych fosforanów organicznych nie wpływa w istotny sposób na powinowactwo tlenowe Hb wołowej. Zastosowany w pracy dodatek 2,3-DPG, dziesiyciokrotnle przekraczający wartości fizjologiczne, powoduje wówczas spadek powinowactwa tlenowego.
Łańcuchy β-globiny wołowej wykazują mniejszą trwałość niż łańcuchy α-
-globiny. Dodatek 2,3-DPG nie wywiera wpływu na trwałość łańcucha β-hemoglobiny wołowej, ma więc inne działanie niż ATP, który jak stwierdzono w poprzedniej pracy, ma działanie stabilizujące na ten łańcuch.