Turyzm/Tourism: Recent submissions
Now showing items 181-200 of 1087
-
Męskie motywacje uczestnictwa w półmaratonie – analiza porównawcza biegaczy lokalnych i turystów sportowych
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2019-12-30)Celem badań było poznanie motywacji do startu w półmaratonie dwóch grup biegaczy: mieszkańców Poznania (sportowców biorących udział w biegu organizowanym w miejscu zamieszkania) i aktywnych turystów sportowych, a także ... -
Motivations for running in men: A comparative analysis of local runners and sports tourists
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2019-12-30)The aim of the study is to to examine the motivations for participating in a half-marathon among two groups of runners, local running in their place of residence and sports tourists, and to evaluate the differences between ... -
Determinanty rozwoju osadnictwa letniskowego na przykładzie gminy Stężyca
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2019-12-30)W opracowaniu przedstawiono wyniki badań dotyczących przestrzeni wypoczynku indywidualnego na działkach letniskowych. Jest to próba identyfikacji uwarunkowań rozwoju osadnictwa letniskowego na przykładzie gminy Stężyca ... -
Implementacja metody the St. Gallen Model for Destination Management (SGDM) w polskich Karpatach: Studium przypadku sześciu bieszczadzkich gmin
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2019-12-30)Bieszczady są jednym z pasm górskich leżących w polskich Karpatach. Ich walory przyrodnicze i kulturowe przyciągają corocznie do tej destynacji tysiące polskich i zagranicznych turystów. Pomimo wielu objętych ochroną miejsc ... -
The implementation of “The St. Gallen Model for Destination Management (SGDM)” in the Polish Carpathians: A case study of six Bieszczady communes
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2019-12-30)The Bieszczady mountains are one of the ranges of the Polish Carpathians. Their natural and cultural amenities attract thousands of Polish and international tourists each year. Despite many protected zones existing in this ... -
Returning life to the center of Tehran: The Oudlajan foodscape
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2019-12-30)The Oudlajan revitalization project proposed in the article, relates to both its contemporary needs and its potential. In its idea, the project uses the Iranian tradition of ‘hangout’ and refers to current trends in spending ... -
Przywracając życie w centrum miasta – projekt Oudlajan foodscape w Teheranie
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2019-12-30)Zaproponowany w artykule projekt rewitalizacji dzielnicy Oudlajan, jednej z pięciu dzielnic historycznego centrum Teheranu, odnosi się zarówno do współczesnych potrzeb tego miejsca, jak i jego potencjału. Projekt odwołuje ... -
Development determinants of holiday settlement: Case study of the gmina of Stężyca
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2019-12-30)The article presents the results of research on a specific recreation space – holiday plots. It is an attempt to identify the conditions for the development of holiday settlements, using the example of the gmina of Stężyca ... -
Kontrowersyjne rodzaje podróży w opiniach polskich producentów turystycznych: turystyka doświadczeń
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2019-12-30)Celem badań była diagnoza rynkowych możliwości rozwoju kontrowersyjnych form turystyki w Polsce w ujęciu podażowym, opartym na opiniach i dostępnej ofercie produktów u touroperatorów i detalicznych agentów podróży. Dane ... -
Controversial types of travel and the position of Polish tourism service providers: Experience tourism
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2019-12-30)The aim of this study is to investigate the potential of the Polish market for the development of the supply-side of controversial forms of tourism, based on the opinions and products offered by tour operators and retail ... -
Ekonomia współdzielenia i zarządzanie zrównoważonym rozwojem środowiska w sektorze turystycznym w skali globalnej
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2019-12-30)W artykule zostanie omówiony wpływ rozwoju ekonomii współdzielenia na równowagę ekologiczną w sektorze turystycznym, w skali globalnej, jako że w literaturze jak dotąd nacisk jest kładziony głównie na konsekwencje ekonomiczne ... -
The sharing economy and management of a sustainable environment in the tourism sector on a global scale
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2019-12-30)The paper will discuss the impact of development of sharing economy on ecological sustainability for the tourism sector at global scale since the main focus in the literature is generally limited to economic and social ... -
Wyjaśnianie naukowe i rozumienie a epistemologiczne problemy badań nad turystyką (rozważania na kanwie teorii Kurta Lewina i Johna Tribe’a)
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2019-12-30)W artykule scharakteryzowano istotę oraz różne modele wyjaśniania naukowego i eksplanacyjne walory rozumienia, wskazując na ich użyteczność oraz ograniczenia w poznawaniu praw i mechanizmów rządzących turystyką. Szczególną ... -
A scientific explanation and understanding of epistemological issues in tourism research (a study based on the theories of Kurt Lewin and John Tribe)
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2019-12-30)The article presents the essence as well as various models of academic explanation and the explanatory value of understanding, indicating their usability and limitations as regards understanding why and how tourism functions. ... -
Miasto w cieniu muzeum. Problemy rozwoju turystyki w Oświęcimiu
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2019)W artykule opisano problemy rozwoju turystyki w Oświęcimiu, miasta, którego wizerunek zdominowany jest przez miejsce ludobójstwa KL Auschwitz-Birkenau. W opracowaniu skoncentrowano się na prezentacji wyników badań nad ... -
The gastronomic product of Łódź hotels
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2019)Restaurants and other facilities providing catering services are an important part of hotels, can be their flagship product or make them unique. The obligation to provide restaurant services was imposed by the Ordinance ... -
Produkt gastronomiczny w hotelach w Łodzi
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2019)Restauracje oraz inne obiekty świadczące usługi gastronomiczne stanowią istotną część hoteli, mogą być ich wizytówką lub decydować o ich niepowtarzalności. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 ... -
Heritage Tram Lines in Wrocław: analysis of the tourist offer from an urban tourism perspective
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2019)The aim of the article is to assess the operation of Heritage Tram Lines in Wrocław in 2018 in terms of the attractiveness of the offer for tourists, uptake, the costs of its maintenance and profitability, to finally ... -
Zabytkowa Linia Tramwajowa we Wrocławiu – analiza oferty turystycznej z punktu widzenia turystyki miejskiej
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2019)Celem autora artykułu jest ocena funkcjonowania turystycznej linii tramwajowej we Wrocławiu w 2018 r. pod względem atrakcyjności oferty dla turystów, zainteresowania przejazdami oraz kosztów i opłacalności jej utrzymania, ... -
Dance in tourism from an anthropological perspective: An introduction to the research issue
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2019)Nowadays, dance plays an important role in the modern tourism industry. Today, the craze for dancing creates great opportunities for cultural tourism. However, it should be remembered that there is a great danger of losing ...