Show simple item record

dc.contributor.authorStasiak, Andrzej
dc.date.accessioned2014-02-04T13:55:53Z
dc.date.available2014-02-04T13:55:53Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.issn1644-8871
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/3399
dc.description.abstractJedną z podstawowych potrzeb osób podróżujących jest zaspokojenie głodu i pragnienia. Dlatego rozwój gastronomii jest ściśle powiązany z rozwojem turystyki. Przez długie lata w Polsce jej rola była jednak niedoceniana. Gastronomię postrzegano przede wszystkim jako element zagospodarowania turystycznego - może i ważny, ale z reguły jedynie uzupełniający bazę noclegową. Dopiero w ostatnich latach zmieniło się podejście do gastronomii. Coraz częściej wykorzystywana jest ona do wzbogacania oferty turystycznej. Dzięki temu stała się równoprawnym elementem pakietu turystycznego, dostarczającym podróżnym wiele przyjemności i satysfakcji, a nierzadko nawet samodzielną atrakcją turystyczną, będącą głównym celem przyjazdów turystów. W artykule - oprócz zagadnień natury terminologicznej (podstawowe definicje i klasyfikacje) - dokonano charakterystyki siedmiu kategorii produktu turystycznego: rzecz, usługa, wydarzenie, impreza (pakiet turystyczny), obiekt, szlak, obszar. Na przykładach z Polski i świata zaprezentowano szerokie możliwości wykorzystania dziedzictwa kulinarnego do tworzenia atrakcyjnych produktów turystycznych.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherWydawnictwo Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelasrtwa w łodzipl_PL
dc.relation.ispartofseriesTurystyka i Hotelarstwo;11 (2007)
dc.subjectturystyka kulinarnapl_PL
dc.subjectprodukt turystyczny
dc.subjectgastronomia
dc.titleGastronomia jako produkt turystycznypl_PL
dc.title.alternativeGastronomy as a tourist productpl_PL
dc.typeArticlepl_PL
dc.page.number103-132


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record