Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorKokoszko, Maciej
dc.contributor.authorJagusiak, Krzysztof
dc.date.accessioned2019-07-31T07:17:22Z
dc.date.available2019-07-31T07:17:22Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.issn1506-6541
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/29848
dc.description.abstractThe present article researches into the wide variety of cereal products available on the market of Byzantium, and especially in its capital, namely the city Constantinople, in the late antique and early Byzantine period. The authors try to outline the most popular cereal foods (concentrating on wheat and barley products) and establish their dietetic evaluation present in the writings of Galen, Oribasius, Aetius of Amida, Anthimus and others dieticians who formulated doctrines accepted in Byzantium. They also make use of dietetic treatises to retrieve basic information on the culinary art of the period between the IVth and VIIth centuries.pl_PL
dc.description.sponsorshipArtykuł został napisany w związku z grantem UMO 2011/01/B H33/01020. Treść studium jest rozszerzoną i zmodernizowaną wersją rozważań zamieszczonych w pracy M. Kokoszko, Smaki Konstantynopola, [w:] Konstantynopol. Miasto i ludzie w okresie wczesnobizantyńskim, pod red. M. J. Leszka, T. Wolińska, Warszawa 2011, s. 471–575.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherInterdyscyplinarny Zespół Badania Wsi UŁpl_PL
dc.relation.ispartofseriesZeszyty Wiejskie;17
dc.titleZboża Bizancjum. Kilka uwag na temat roli produktów zbożowych na podstawie źródeł greckichpl_PL
dc.title.alternativeGrains in the Byzantium. A Few Remarks on the Role of Grain Products on the Basis of Greek Sourcespl_PL
dc.typeArticlepl_PL
dc.page.number19-38pl_PL
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Łódzkipl_PL


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord