Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorStasiak, Andrzej
dc.date.accessioned2017-02-06T16:26:33Z
dc.date.available2017-02-06T16:26:33Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.issn0867-3888
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/20497
dc.description.abstractPodróżowanie od zawsze wiązało się z silnymi wewnętrznymi przeżyciami. Traktowano je jednak raczej jako „uboczny” efekt podróżowania, a nie istotny cel działalności firm turystycznych. Rozwój gospodarki doświadczeń wzmógł popyt na wyjątkowe doznania i emocje również w turystyce. Ważniejsze od standardu usług turystycznych stają się wewnętrzne doznania, ekscytacja, psychiczne satysfakcje z pobytu w danym miejscu. Konstatacja ta prowadzi do postrzegania doświadczenia turysty jako fundamentu całościowej strategii marki turystycznej, celu i sensu wszystkich działań marketingowych firmy (obszaru). Przyjęcie nowego paradygmatu turystyki wymaga opracowania zupełnie nowych metod i narzędzi profesjonalnego kształtowania produktów turystycznych silnie nasyconych emocjami. Aby zamienić zwykły produkt w niezwykłe doświadczenie (turning ordinary product to extraordinary experience – Lasalle, Britton 2003), niezbędna jest reorientacja myślenia: pakiet usług turystycznych → pakiet doświadczeń turystycznych.pl_PL
dc.description.abstractTravel has always involved strong emotions. They were treated as a “side effect” of travelling rather than an important aim of tourism enterprise activity. The development of experience economy increased the demand for unique experiences and emotions, also in tourism. Feelings, excitement, mental satisfaction with a stay at a given place are becoming more important than the standard of tourism services. This statement leads to perceiving the tourist’s experience as the foundation of the comprehensive tourist brand strategy, the aim and sense of a company’s marketing activity. Adopting a new paradigm of tourism would require devising totally new methods and tools to professionally shape tourism products, strongly saturated with emotions. In order to turn an ordinary product to an extraordinary experience (Lasalle, Britton 2003), it is necessary to reorient thinking: tourist services package → tourist experience package.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherAkademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha w Krakowiepl_PL
dc.relation.ispartofFolia Turistica;41
dc.subjectdoświadczenie turystycznepl_PL
dc.subjectgospodarka doświadczeńpl_PL
dc.subjectmarketing doświadczeńpl_PL
dc.subjectprodukt turystycznypl_PL
dc.subjecttourist’s experiencepl_PL
dc.subjectexperience economypl_PL
dc.subjectexperience marketingpl_PL
dc.subjecttourist productpl_PL
dc.titleDoświadczenie - stary-nowy paradygmat turystykipl_PL
dc.title.alternativeExperience - an old-new paradigm og tourismpl_PL
dc.typeArticlepl_PL
dc.rights.holderCopyright by University of Physical Education, Cracow, Polandpl_PL
dc.page.number191-216pl_PL
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Łódzki, Wydział Nauk Geograficznych, Instytut Geografii Miast i Turyzmu, Zakład Geografii Rekreacjipl_PL
dc.identifier.eissn2353-5962
dc.referencesAli F., Kim W.G., Li J., Jeon H.-M. (2016), Make it delightful: Customers' experience, satisfaction and loyalty in Malaysian theme parks, “Journal of Destination Marketing & Management”, Vol. 2, No. 1, s. 67-74.pl_PL
dc.referencesBigné J.E., Andreu L., Gnoth, J. (2005), The theme park experience: An analysis of pleasure, arousal and satisfaction, “Tourism Management”, 26(6), s. 833-844.pl_PL
dc.referencesBogacz T. (2012), Propozycje kulturowych doświadczeń w ofertach biur podróży i ich wiązek z nowym modelem konsumpcji, [w:] Leniartek M.K., Widawski K., red., Nowa ekonomia turystyki kulturowej. Praca zbiorowa pod redakcją, Wyd. WSZ „Edukacja”, Wrocław, s. 209-223.pl_PL
dc.referencesBoguszewicz-Kreft M. (2010a), Doświadczenie jako propozycja wartości dla klienta, „Zeszyty Naukowe Polityki Europejskie, Finanse i Marketing”, nr 3 (52), s. 79-91.pl_PL
dc.referencesBoguszewicz-Kreft M. (2010b), Doświadczenie – nowy paradygmat marketingu, http://www.uslugi.ue.poznan.pl/file/129_849319547.doc.pl_PL
dc.referencesBoguszewicz-Kreft M. (2013), Marketing doświadczeń. Jak poruszyć zmysły, zaangażować emocje, zdobyć lojalność klientów?, wyd. II, CeDeWu Sp. z o.o., Warszawa.pl_PL
dc.referencesCarù A., Cova B., red. (2007), Consuming Experience, Routledge, London.pl_PL
dc.referencesCohen E. (1979), A phenomenology of tourist experiences, “Sociology”, 12, s. 179-202.pl_PL
dc.referencesde Rojas C., Camarero C. (2008), Visitors’ experience, mood and satisfaction in a heritage context: Evidence from an interpretation center, “Tourism Management”, 29(3), 525-537.pl_PL
dc.referencesDziewanowska K., Kacprzak A. (2013), Marketing doświadczeń, Wydawnictwo Naukowe PWN SA, Warszawa.pl_PL
dc.referencesHardini W., Karta N.L.P.A., Suarthana J.H.P. (2015), The Study on Bali Tourism Village Management Towards Four Dimensions of Experience Economy, “E-Journal of Tourism Udayana University”, Vol. 2, No. 1, s. 67-74.pl_PL
dc.referencesHultén B., Broweus N., van Dijk M. (2011), Marketing sensoryczny, PWE Warszawa.pl_PL
dc.referencesIdziak P. (2009), Konkurencyjność muzeów w gospodarce doznań i kreatywności, [w:] Stasiak A., red., Kultura i turystyka – wspólnie zyskać!, Wydawnictwo WSTH w Łodzi, Łódź, s. 219-237.pl_PL
dc.referencesIdziak W. (2012), Turysta jako współtwórca oferty turystyki kulturowej, [w:] Włodarczyk B., Krakowiak B., red., Kultura i turystyka – wspólne korzenie, ROTWŁ, Łódź, s. 259-268.pl_PL
dc.referencesKaczmarek J., Stasiak A., Włodarczyk B. (2010), Produkt turystyczny. Pomysł, organizacja, zarządzanie, wyd. II, PWE, Warszawa.pl_PL
dc.referencesKim J.-H., Ritchie J.R.B., McCormick B. (2012), Development of a scale to measure memorable tourism experiences, “Journal of Travel Research”, 51(1), s. 12-25.pl_PL
dc.referencesKivits R.F.W.J., Stierand M.B., Wood R.C. (2011), The 4M model of the meal experience. [w:] Hartwell H.H., Lugosi P., Edwards J.S.A., red., International Conference on Culinary Arts and Sciences VII: Global, National and Local Perspectives, s. 41-48.pl_PL
dc.referencesKoltler Ph. (2004), Marketing od A do Z, PWE, Warszawa.pl_PL
dc.referencesLarsen S., Mossberg L., red. (2007), The Diversity of Tourist Experiences, “Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism”, Volume 7, Issue 1.pl_PL
dc.referencesLaSalle D., Britton T.A. (2003), Priceless. Turning ordinary products into extraordinary experience, Harvard Business School Press, Boston.pl_PL
dc.referencesMa J., Gao J., Scott N., Ding P. (2013), Customer delight from theme park experiences: The Antecedents of Delight based on Cognitive Appraisal Theory, Annals of Tourism Research”, 42, s. 359-381.pl_PL
dc.referencesMacCannell D. (2002), Turysta. Nowa teoria klasy próżniaczej, Muza, Warszawa.pl_PL
dc.referencesMarciszewska B. (2010), Produkt turystyczny a ekonomia doświadczeń, Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa.pl_PL
dc.referencesMazurek-Łopacińska K. (2002), Orientacja na klienta w przedsiębiorstwie, PWE, Warszawa.pl_PL
dc.referencesMokras-Grabowska J. (2015), Czas wolny w dobie postmodernizmu, „Folia Touristica”, nr 34, s. 11-30.pl_PL
dc.referencesMossberg L. (2007), A Marketing Approach to the Tourist Experience, “Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism”, vol. 7, nr 1, s. 59-74.pl_PL
dc.referencesMroczkowska D. (2008), Czas wolny jako kategoria społecznie i kulturowo zmienna. Przeobrażenia w czasowej organizacji oraz doświadczaniu czasu wolnego, [w:] Muszyński W., red., Czas ukoi nas? Jakość życia i czas wolny we współczesnym społeczeństwie, Wydawnictwo Adam Marszałek, Toruń, s. 89-102.pl_PL
dc.referencesNiezgoda A. (2013), Turystyka doświadczeń – dawna czy nowa forma turystyki?, [w:] Wiluś R., Wojciechowska J., red., Nowe-stare formy turystyki w przestrzeni. Warsztaty z Geografii Turyzmu, t. 3, Wyd. Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź, s. 37-47.pl_PL
dc.referencesNowalska-Kapuścik D. (2008), Czas wolny czy czas niewolny? O znaczeniu czasu wolnego w społeczeństwie konsumpcyjnym, [w:] Muszyński W., red., Czas ukoi nas? Jakość życia i czas wolny we współczesnym społeczeństwie, Wydawnictwo Adam Marszałek, Toruń, s. 26-36.pl_PL
dc.referencesOESD (2012), Food and the Tourism Experience The OECD-Korea Workshop, OESD Studies on Tourism, OESD Publishing.pl_PL
dc.referencesOoi C.-S. (2003), Crafting tourism experiences: Managing the attention product, paper presented at the 12th Nordic Symposium on Tourism and Hospitality Research, Stavanger, 2-5 October, http://fama2.us.es:8080/ turismo/turismonet1/economia%20del%20turismo/marketing%20turistico/ crafting%20tourism%20experiences%20attenting%20experience%20 product.pdf, (10.06.2016).pl_PL
dc.referencesPine B.J., Gilmore J. H. (1999), The Experience Economy: Work Is Theater & Every Business a Stage, Harvard Business School Press, s. 254.pl_PL
dc.referencesPodemski K. (2005), Socjologia podróży, Seria Socjologia, nr 40, Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu, Poznań.pl_PL
dc.referencesRichards G. (2015a), Food experience as integrated destination marketing strategy, paper presented at the World Food Tourism Summit in Estoril, Portugal, 10.04.2015, https://www.academia.edu/12107978/Food_experience_ as_integrated_destination_marketing_strategy (10.06.2016).pl_PL
dc.referencesRichards G. (2015b), Gastronomic experiences: From foodies to foodscapes, „Journal of Gastronomy and Tourism”, 1, s. 5-18.pl_PL
dc.referencesRymarczyk P. (2006), Turystyka jako zwierciadło współczesnej kultury konsumpcyjnej, [w:] Kosiewicz J., Obodyński K., red., Turystyka i rekreacja. Wymiary teoretyczne i praktyczne, Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów, s. 28-32.pl_PL
dc.referencesSchmitt B. H. (1999), Experiential Marketing, The Free Press, New York.pl_PL
dc.referencesScott N., Laws E., Boksberger Ph., red. (2010), Marketing of Tourism Experineces, Routledge, London & New York.pl_PL
dc.referencesShaw C. (2005), Revolutionize Your Customer Experience. Palgrave Macmillan, New York.pl_PL
dc.referencesSkowronek I. (2012), Marketing doświadczeń. Od doświadczenia klienta do wizerunku firmy, Wydawnictwo Poltext, Warszawa.pl_PL
dc.referencesStasiak A. (2011) , Współczesna przestrzeń turystyczna, [w:] Durydiwka M., Duda-Gromada K., red., Przestrzeń turystyczna. Czynniki, różnorodność, zmiany, Uniwersytet Warszawski, Wydział Geografii i Studiów Regionalnych, Warszawa, s. 39-51.pl_PL
dc.referencesStasiak A. (2013a), Produkt turystyczny w gospodarce doświadczeń, „Turyzm”, 23/1, s. 29-38.pl_PL
dc.referencesStasiak A. (2013b), Nowe przestrzenie i formy turystyki w gospodarce doświadczeń, „Turyzm”, 23/2, s. 65-74.pl_PL
dc.referencesStasiak A. (2015a), Triada doświadczeń turystycznych i efekt „wow!” podstawą kreowania nowoczesnej oferty turystycznej, [w:] Rapacz A., red., Gospodarka turystyczna w regionie. Przedsiębiorstwo. Samorząd. Współpraca, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Nr 379, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław, s. 332-347.pl_PL
dc.referencesStasiak A. (2015b), Turystyka kontrowersyjna jako emanacja gospodarki doświadczeń, [w:] Godlewski G., Zalech M., red., Turystyka kontrowersyjna na współczesnym rynku podróży – formy, uwarunkowania, skutki, AWF Józefa Piłsudskiego w Warszawie, Filia w Białej Podlaskiej, Biała Podlaska, s. 53-69.pl_PL
dc.referencesStasiak A. (2016), Escape rooms – nowa oferta sektora rekreacji w Polsce, „Turyzm”, 26/1 (w druku).pl_PL
dc.referencesStasiak A., Włodarczyk B. (2013), Miejsca spotkań kultury i turystyki, [w:] Krakowiak B., Stasiak A., Włodarczyk B., red., Kultura i turystyka – miejsca spotkań, ROTWŁ, Łódź, s. 29-46.pl_PL
dc.referencesTung V.W.S., Ritchie J.R.B. (2011), Exploring the essence of memorable tourism experiences, Annals of Tourism Research”, 38(4), s. 1367-1386.pl_PL
dc.referencesTynan C., McKechnie S. (2009), Experience marketing: a review and reassessment, “Journal of Marketing Management”, 25(5), s. 501-517.pl_PL
dc.referencesUriely N. (2005), The Tourist Experience. Conceptual Developments, “Annals of Tourism Research”, Vol. 32, No. 1, s. 199-216.pl_PL
dc.referencesUrry J. (2007), Spojrzenie turysty, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.pl_PL
dc.referencesWieczorkiewicz A. (2008), Apetyt turysty. O doświadczeniu świata w podróży, Wydawnictwo Universitas, Kraków.pl_PL
dc.referencesWilliams H.A., Williams Jr. R.L., Omar M. (2014), Experiencing the experience: an examination of the significance of impact factors during the three stages of transnational gastronomic tourism, Transnational Marketing Journal”, Vol. 2, No.1, s. 21-37.pl_PL
dc.referencesZajas P. (2008), O „autentyczności” i ponowoczesnym rozumieniu doświadczenia turystycznego, „Teksty Drugie”, 4, s. 215-230.pl_PL
dc.referencesŻemła M. (2014), Autentyczność obiektywistyczna wybranych typów atrakcji w oczach turysty w kształtowaniu doświadczeń turystów, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, nr 805, Ekonomiczne Problemy Turystyki, nr 1 (25), s. 385-404.pl_PL
dc.contributor.authorEmailandrzej.stasiak@geo.uni.lodz.plpl_PL


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord