Search
Now showing items 1-10 of 36
Health and Culinary Art in Antiquity and Early Byzantium in the Light of De re coquinaria
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego (Lodz University Press), 2012)
The article is aimed at indicating and analyzing connections existing between De re
coquinaria and medicine. It is mostly based on the resources of extant Greek medical treatises
written up to the 7th century A.D. As ...
Życie i kariera Orybazjusza w świetle relacji źródłowych
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2011)
The article makes an attempt at summarizing the present research in the life and career of Oribasius. The authors are in favour of the view that Oribasius was a native of Pergamum in Asia Minor. He was born in a well-off, ...
Dietetyka w De re coquinaria
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2011)
The article tries to demonstrate connections of De re coquinaria with the re-sults of the ancient and Byzantine research into dietetics. First, the authors present an overview of the established doctrines on the role of ...
Woda, wino i tak dalej, czyli o napojach i trunkach w Konstantynopolu
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2012)
The present article analyses the role of selected beverages in the diet of the
inhabitants of the city of Constantinople between the IV and VII centuries AD. It
concentrates mainly on water, phouska, wine and beer as ...
Rice as a Foodstuff in Ancient and Byzantine Materia Medica
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego (Lodz University Press), 2013)
The present study discusses dietetic qualities of rice and culinary recipes pertaining to its
preparation as demonstrated in ancient and Byzantine medical treatises compiled between 1st and 7th
cent. A.D.(Dioscurides, ...
The Chickpea (ἐρέβινϑος; Cicer arietinum L) as a Medicinal Foodstuff and Medicine in Selected Greek Medical Writings
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2017)
Leguminous plants were a crucially important element in the Mediterranean diet, and, as such, these plants were second only to cereals. It is also important to note that according to medical writings preserved from antiquity ...
Ryż jako pokarm i medykament w antycznej i bizantyńskiej literaturze medycznej
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2013)
The article discusses dietetic qualities of rice, its therapeutic applications and culinary recipes pertaining to the preparation of the cereal as described in ancient and Byzantine medical sources composed between I and ...
Kuchnia i dietetyka późnego antyku oraz Bizancjum. Kilka uwag na temat spożycia, sporządzania, przyrządzania, wartości dietetycznych i zastosowań medycznych konserw rybnych w antycznej i bizantyńskiej literaturze greckiej
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2005)
Rozważania na temat konserw rybnych, określanych jako tarichos, zajęły poczesne miejsce w dziełach wielu autorów greckich, w tym
także w dorobku literackim Atenajosa z Naukratis, Galena, Orybazjusza,
Aecjusza z Amidy, ...
Teozofia cesarza Juliana Apostaty
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 1992)
L’empereur Julien l'Apostat a appuyé sa théosophie sur la philosophie néoplatonicienne et la
tradition paienne. D'après cette interprétation la seule existance parfaite et la raison d’être c'est
l’Absolu. Il influençait ...